Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Grote kansen voor duurzaamheid in hotelsector

19 september 2012 - Duurzaamheid neemt in de bouw-, onderhoud- en renovatieplannen van hotels een steeds prominentere plaats in. Dit blijkt uit de nieuwe BouwKennis Hotel Bouwplannen Scan. Zeven op de tien hotels vindt duurzaamheid inmiddels (zeer) belangrijk bij uitbreiding, nieuwbouw of renovatie.

In de praktijk vullen zij dit vooral in door groene of duurzame materialen te gebruiken of door duurzame energiebronnen toe te passen. 

Onderscheidend vermogen en andere voordelen
Een duurzaam karakter heeft naast het creëren van onderscheidend vermogen ook voordelen in de exploitatiefase van een hotel. Een belangrijke besparing zit in de energiezuinige bouw en inrichting van het pand. Goede isolatie in het gebouw en het gebruik van intelligente systemen, zoals koude- warmteopslag, zonnepanelen en verlichtingssensoren dragen bij aan een lagere energierekening. Daarnaast kunnen de kosten worden teruggebracht met energiezuinige apparatuur en verlichting. Ook op operationeel niveau zijn vele mogelijkheden voor handen om zowel duurzamer als kostenefficiënter te werken. Denk hierbij aan waterbesparende maatregelen of afvalscheiding.

Hotelketens hechten meeste belang aan duurzaamheid
Een duurzame bedrijfsvoering is voor hotels daarnaast bij uitstek een manier om onderscheidend vermogen te bieden en extra gasten te trekken. Een duurzaam hotel heeft namelijk een aantrekkingskracht op een steeds grotere groep mensen. Aan degene binnen een hotel die verantwoordelijk is voor nieuwbouw, planmatig onderhoud en renovatie is gevraagd wat het belang is van duurzaamheid bij nieuwbouw, renovatie en onderhoud. Hierbij is een verdieping gemaakt naar kleine zelfstandige hotels, grote zelfstandige hotels en hotelketens.
Van de ondervraagde hotels vindt gemiddeld een kwart duurzaamheid zeer belangrijk bij uitbreiding, nieuwbouw of renovatie. Nog eens 44 procent vindt duurzaamheid belangrijk. Slechts zeven procent zegt duurzaamheid niet belangrijk te vinden. Hotelketens hechten doorgaans het meeste belang aan duurzaamheid bij uitbreiding, nieuwbouw of renovatie en kleine zelfstandige hotels het minste.

Invulling via materiaalgebruik
Aan hotels die aangaven duurzaamheid enigszins belangrijk, belangrijk of zeer belangrijk te vinden, is vervolgens gevraagd op welke wijze zij hieraan invulling geven bij nieuwbouw en renovatie. Vier op de tien hotels geeft aan dit te doen door groene of duurzame materialen te gebruiken. 22 procent zegt vooral duurzame energiebronnen toe te passen, zoals zonnecollectoren. Daarnaast zegt iets meer dan één op de tien hotels duurzame materialen te gebruiken en dertienprocent verspilling in het proces te reduceren.
Grote zelfstandige hotels geven vaker dan gemiddeld aan groene of duurzame materialen te gebruiken bij nieuwbouw en renovatie. Hotelketens kiezen vooral voor het inzetten van de Green Key. Dit is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche en in de markt voor vergader- en congreslocaties. Kleine zelfstandige hotels geven vaker dan gemiddeld de voorkeur aan het gebruik van materialen met een hoge isolatiewaarde. Dit wordt door gemiddeld eenvijfde van deze groep hoteliers genoemd. 

Hotel Bouwplannen Scan

De hotelsector lijkt minder last te hebben van de recessie dan andere sectoren. Er wordt nog steeds nieuw gebouwd. Daarnaast moeten hotels continu worden aangepast aan de huidige wensen van de klant om hun gunst te winnen en te behouden. Onderhoud en renovatie zijn daarom aan de orde van de dag. Om hiervan te profiteren moet u echter wel weten waarop u moet inspelen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.