Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'ZZP'er heeft meeste baat bij Kunduzcoalitie'

6 september 2012 - Na een grondige analyse van de partijprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen, concludeert ZZP Netwerk Nederland dat er onder de partijen geen ‘overduidelijke winnaars’ zijn, maar wel twee grote verliezers waar de ondernemende ZZP’er vooral niet op moet stemmen.

"De SP en de PvdA schieten er in negatieve zin uit," zegt Leonard den Hollander, bestuurslid van ZZP Netwerk Nederland. "Als er op basis van ZZP-criteria een coalitie gevormd zou moeten worden, dan voorzien wij geen enkele problemen in de onderhandelingen tussen de VVD, ChristenUnie, CDA, D66 en GroenLinks. Dit zijn de partijen van de Kunduzcoalitie. De partijprogramma’s met betrekking tot ZZP-onderwerpen verschillen niet veel van elkaar en laten de ondernemersvrijheden in stand.

Advies van gelijkgestemden
Wij willen het de ondernemende ZZP’er makkelijk maken. Deze dient te kunnen vertrouwen op een advies van gelijkgestemden; dat zijn ZZP’ers die bewust voor ondernemerschap hebben gekozen. En onze boodschap is duidelijk: de partijprogramma’s van de PvdA en de SP bieden weinig hoop," zegt Den Hollander. "De zo gewenste keuzevrijheid van de ondernemer wordt te veel of in sommige gevallen compleet beperkt. De ZZP’er wordt hier niet als ondernemer gezien, maar als werknemer. En dat is iets wat wij niet willen. We hebben bij de start van ons ondernemerschap juist bewust gekozen voor vrijheid." 

Arbeidsmarkt

Den Hollander maakt zich wel zorgen over het gebruik van het woord ‘arbeidsmarkt’ in de partijprogramma’s. "Bijna elke partij heeft het over de arbeidsmarkt waarop ZZP’ers opereren. Maar dat is een foute aanname; ZZP’ers zijn namelijk actief op de markt waar vraag en aanbod van opdrachten bij elkaar komen. Dat is een wezenlijk andere markt."
Verder was het volgens Den Hollander opvallend dat een partij als de VVD, die traditioneel een ondernemershart in zich heeft, minder ‘scherp en motiverend’ was over het ondernemerschap van de ZZP’er dan twee jaar geleden. "Toen zei de VVD expliciet dat de ZZP’er een ondernemer was, die lef heeft. Waarom zou dat er nu uitgehaald zijn?"
Ook gelooft ZZP Netwerk Nederland dat een omzetcriterium – zoals D66 voorstelt – niet de oplossing is om te bepalen of een ZZP’er als ondernemer moet worden gezien. "Want, tegelijkertijd verwachten we van elke ondernemer innovatie. Wie  innoveert, maakt echt niet meteen omzet. Innovatie heeft tijd nodig. Daar slaat D66 de plank mis."
Partijen als de DPK en PVV werden als ‘te kort door de bocht’ ervaren en waren niet duidelijk in wat men precies wilde met de ZZP’er.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.