Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven met meer dan tien werknemers groeien sneller

5 september 2012 - Uit onderzoek van PerspeXo blijkt dat bedrijven met tien tot 25 medewerkers op bijna alle terreinen vooruit zijn gegaan ten opzichte van ondernemers tot tien medewerkers en makkelijker kunnen doorgroeien.

De resultaten zijn gebaseerd op de analyse van 600 Winst & Waarde-scans - waarvan ruim 100 ondernemers met tien tot 25 medewerkers - in combinatie met diepte-interviews met ruim 120 ondernemers in de afgelopen zes maanden. 

Acht interessante conclusies 
1. Ondernemers zijn echte optimisten met discipline (gemiddeld een cijfer 8,0 en 7,3). 

2. Voor de meeste ondernemers is het bedrijf de grootste passie, meer dan de helft geeft hier een 8,0 of hoger voor. Voor twee op de drie ondernemers is de onderneming ook de belangrijkste hobby. 

3. 70 procent van de ondernemers verwacht door te groeien, vijftien procent ‘overleeft’ en vijftien procent optimaliseert. Ondernemers die willen doorgroeien geven aan te werken vanuit een businessplan op hoofdlijnen (de sigarendoos-aanpak). Een financieel onderbouwd businessplan wordt vaak pas gemaakt als er financiering nodig is (bank of investeerder). 

4. 40 procent van de ondernemers geeft aan niet goed te weten hoeveel geld het bedrijf nodig heeft bij groei. 

5. Bijna alle bedrijven van deze grootte hebben twee of drie ondernemers die gezamenlijk de directie voeren, hierdoor heeft het bedrijf meer kennis en ervaring aan boord. Ondernemers geven een half tot 1,5 punt hoger aan ‘de directie’ dan aan zichzelf als individuele manager. 

6. Op bedrijfseconomisch en bedrijfskundig gebied kunnen ondernemers nog grote slagen maken. Finance blijft de zwakste plek in de bedrijfsvoering. Weinig ondernemers hebben een bedrijfskundige/economische/MBA achtergrond, terwijl slechts 40 procent een opleidingsbudget voor zichzelf als ondernemer heeft. 

7. Meer directeuren leidt regelmatig tot verschil in toekomstvisie en inzicht in uitdagingen van het bedrijf. Ondernemers zijn zich hier niet voldoende van bewust. 

8. Het bedrijf is veel onafhankelijker geworden van individuele ondernemers. Nog maar 33 procent van de ondernemers geeft aan dat het bedrijf afhankelijk van hen is (was 66 procent bij de ondernemers tot tien medewerkers). 

Optimisten met discipline
Annegien Blokpoel, Directeur PerspeXo en auteur van ‘Maak je bedrijf meer waard’: "Deze groep ondernemers heeft goede kwaliteiten in huis: het zijn optimisten met discipline en ervaring en een mooie mix van denken en doen. Met wat meer MBA kennis én wat vaker vooruitdenken, denk ik dat veel ondernemers succesvol kunnen doorgroeien."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.