Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 augustus 2012
 

Innovatie stopt nooit

 
 

Innovatie staat in Brussel hoog op de politieke agenda. Europese bedrijven worden opgeroepen meer met elkaar samen te werken en krachten te bundelen. Tal van ondernemingen hebben hier gehoor aan gegeven.

Zo heeft het hoofdkantoor van SAP in Duitsland de nodige samenwerkingsverbanden afgesloten met universiteiten en bedrijven. Ook heeft het concern diverse grotere en kleinere overnames gedaan om innovatieve technologieën in huis te halen. Het bedrijf vaart er wel bij, wat af te lezen is aan de financiële cijfers van het bedrijf. Maar wat is innovatie nu precies? Hoe kunnen ondernemers innovatie inzetten om omzetgroei te bereiken? 

Van oplossing naar probleem
Tot voor kort hadden organisaties te maken met een probleem, waarvoor een oplossing moest worden bedacht. "Tegenwoordig zijn de rollen compleet omgedraaid", zegt Angélique de Vries, Managing Director van SAP Nederland. "Nu beschikken we over mooie technologie, waarvoor we een toepassing gaan bedenken". De Vries doelt hiermee op de komst van bijvoorbeeld mobile devices, waarmee mensen en organisaties anders zijn gaan denken en acteren. "Je ziet nu dat de technieken van gamebouwers heel goed zijn omgezet naar een professionele omgeving. Apparaten zijn nu verrijkt met visuele eigenschappen. Hiermee kunnen ondernemers bedrijfsprocessen op eenvoudige wijze inzichtelijk maken. Een illustratie zegt immers meer dan duizend woorden. Dit zal Steve Jobs ook hebben gedacht toen hij met Apple de revolutie rond grafische userfaces in een stroomversnelling bracht. Inmiddels weten we dat die eerste innovatie nog maar in schril contrast staat met zijn verdere baanbrekende vindingen. Massa’s mensen zijn hun manier van denken en doen compleet gaan aanpassen op de innovaties." 

Consumentenelektronica
De Vries geeft aan dat het bedrijfsleven 180 graden is gedraaid door het ontstaan van de nieuwe elektronica voor consumenten. Medewerkers worden nu aangemoedigd om de mobiele apparaten die ze privé gebruiken aan te sluiten op het bedrijfsnetwerk. "In de nieuwe sociale structuren lopen werk en privé steeds vaker door elkaar heen. Wellicht ligt hier ook het antwoord op de vraag wat innovatie precies inhoudt: inspelen op de veranderende samenleving. Inspelen op de andere verhoudingen tussen werkgevers en medewerker, tussen gezagsdragers en burgers en tussen volkeren en bevolkingsgroepen. We moeten er in Europa rekening mee houden dat we steeds meer directe concurrentie krijgen qua kennis en vaardigheden vanuit bijvoorbeeld Azië. Niets staat de Aziaten in de weg hun talenten hier te beproeven. Zoals we al globaliseren als het gaat om producten en afzetmarkten, zo zullen we ook onze denkkracht op mondiaal niveau moeten brengen.’ 

Kansen voor Europese ondernemers
Volgens De Vries liggen hier vooral de kansen voor Europese ondernemers op het gebied van innovatie. "Het automatiseren van bedrijfsprocessen is eigenlijk geen vernieuwing meer, het merendeel is al geautomatiseerd. Maar we kunnen wel nieuwe processen bedenken die zijn afgestemd op de nieuwe sociale structuren en die op een geheel andere wijze in computers onderbrengen." De Vries doelt hiermee op onder andere de cloud. "Ondernemers kunnen hiermee de gangbare processen rond de bedrijfsvoering kosteneffectief inrichten. Ze hoeven vooraf niet meer te investeren in kostbare IT-middelen. Dat schept ruimte om de focus te verleggen naar vernieuwing, bijvoorbeeld om op elke willekeurige locatie en tijd de informatie in die cloud omgeving te bekijken en te delen." 

Geen grenzen aan innovatie
Volgens de SAP directeur liggen nog zoveel mogelijkheden voor innovatie zowel bij grote als kleine ondernemers. "De revolutie stopt niet bij het ontwikkelen van de techniek, maar begint pas bij het bedenken en uitproberen van een zinvolle toepassing. Interactie met klanten kan nu veel sneller en directer via mobiele communicatie. We beschikken over voldoende bandbreedte en door de standaardisering werkt vrijwel alles vlekkeloos met elkaar samen. Innovatiemogelijkheden liggen er ook in de industrie met bijvoorbeeld visuele robots en 3D-printing. En voor dat alles is weer software nodig. Die moeten we ontwikkelen, testen en inrichten, afgestemd op nieuwe economische standaarden en andere maatschappelijke ontwikkelingen. De grenzen van innovatie laten zich alleen trekken door denken in beperkingen en niet in mogelijkheden."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken