Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
29 augustus 2012
 

NVM Business: bedrijfsruimtemarkt laat gunstige ontwikkeling zien

 
 

De bedrijfsruimtemarkt heeft zich in de eerste helft van 2012 gunstig ontwikkeld, zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodkant. Het direct beschikbare aanbod van te verhuren en te verkopen productie- en opslagruimte bleef de eerste helft van 2012 onveranderd.

In het segment vanaf 750 vierkante meter stond halverwege 2012 circa 11,6 miljoen vierkante meter te huur of te koop, evenveel als begin dit jaar. Ook de vraag naar bedrijfsruimte ontwikkelde zich positief. Op de vrije markt werd negen procent meer bedrijfsruimte opgenomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Een en ander blijkt uit analyse van NVM Business op basis van de door haar geregistreerde cijfers. 

Tegengestelde tendensen
Hoewel het totale aanbod gelijk bleef, waren er wel enkele tegengestelde tendensen. Zo steeg het aanbod van logistieke ruimte met bijna tien procent tot 2,45 miljoen vierkante meter, maar nam het aantal kleine bedrijfsruimtes in aanbod af. Met name de provincies Groningen en Limburg hadden te maken met een afnemend aanbod van bedrijfsruimte. In Utrecht en Zuid-Holland daarentegen steeg het aanbod. Vooral de sterke toename van het aanbod in de regio Den Haag viel hierbij op, maar ook in de stad Utrecht steeg het aanbod fors. 

Kooptransacties
Op de vrije markt werd in de eerste zes maanden van 2012 circa 1,35 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte opgenomen, negen procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de huurmarkt deed het goed. De koopmarkt had het moeilijk door de terughoudende opstelling van banken. Het aantal kooptransacties daalde dan ook met vijftien procent. Regionaal gezien deed vooral Rotterdam goede zaken; de opname van bedrijfsruimte ging flink omhoog. In Amsterdam en Utrecht daarentegen daalde de opname. 

Onveranderde huurprijzen
Ondanks de toegenomen dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt bleven de gerealiseerde huurprijzen onveranderd. In de koopsector was wel een sterke daling in de gemiddeld gerealiseerde koopsom waarneembaar. De gemiddeld gerealiseerde koopsom per vierkante meter daalde met 15 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dit vertaalde zich echter niet in lagere vraagprijzen. Ook in de huursector bleven de vraagprijzen gelijk aan die van vorig jaar. 

Ongewijzigde transactieduur
De transactieduur bleef ongewijzigd. In de eerste zes maanden duurde het gemiddeld 370 dagen voor dat een te koop of te huur staande bedrijfsruimte door de markt werd opgenomen. De transactieduur lijkt zich daarmee te stabiliseren. In voorgaande jaren was nog sprake van een stijgende trend. 

Beleggingen
Als belegging bleek bedrijfsruimte de eerste zes maanden van 2012 niet populair. Ten opzichte van een jaar eerder daalde het beleggingsvolume met 53 procent tot 135 miljoen euro. Het grootste deel had betrekking logistiek vastgoed. Rendementen bleven vrijwel ongewijzigd. Alleen het oosten en de mindere locaties in het westen van ons land hadden te maken met een lichte stijging van de rendementen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken