Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 augustus 2012
 

COEN: Weg naar herstel economisch klimaat is nog lang

 
 

Volgens ondernemers ligt het dieptepunt van de tweede dip achter ons. De waardering voor het economisch klimaat (-23,7 procent) is positiever dan een jaar geleden (-27,3 procent) en laat een stijgende tendens zien. Voor een omslag naar een positief oordeel over het economisch klimaat is er nog een lange weg te gaan.

Dit blijkt uit de resultaten van COEN, die door de Kamer van Koophandel zijn gepubliceerd.
Omzetverloop grillig
Het omzetverloop is, als gevolg van seizoensinvloeden, grillig. Na een negatief eerste kwartaal (-12,3 procent) volgde een positief tweede kwartaal (4,5 procent). De verwachting voor het derde kwartaal is echter weer uitgesproken negatief (-12,6 procent).
Het paradepaardje van economisch herstel – de export – verliest aan glans. Het aantal ondernemers met exportgroei is in het tweede kwartaal minder hard gestegen (6,2 procent) dan verwacht (11,0 procent). De verwachtingen voor het derde kwartaal komen nog maar net boven de nullijn uit (1,4 procent). De export blijft daarmee wel het trekpaard van de economie, maar met te weinig PK om de economie vlot te trekken. 

Werkgelegenheid krimpt verder

De krimp in de werkgelegenheid neemt toe. Na een iets positiever tweede kwartaal (van -12,5 procent naar -10,3 procent) wordt er voor het lopende derde kwartaal toenemende krimp verwacht (-15,2 procent). Ook het aantal bedrijven dat geneigd is tot investeren loopt terug van per saldo -6,5 procent in het tweede, naar -10,2 procent in het lopende derde kwartaal. 

Vraag neemt nog niet toe

De winstgevendheid is vorig kwartaal verder verslechterd van -20,0 procent naar -22,7 procent. Doordat de vraag nog steeds niet toeneemt is het dieptepunt waarschijnlijk nog niet bereikt. De rek raakt er steeds verder uit, wat zich volgens de Handelsregistergegevens van de Kamer van Koophandel waarschijnlijk ook zal vertalen in recordaantallen bedrijfsopheffingen en faillissementen in 2012.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken