Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer heeft te weinig in kas

22 november 2010 - Nog niet de helft van de ondernemers in het MKB geeft aan voldoende geld in kas te hebben om drie maanden kostendekkend te zijn. En dat is risicovol. Een kleine tegenslag kan in dat geval grote en zelfs fatale gevolgen hebben.

Bijna tien procent van de MKB’ers heeft geen maatregelen getroffen tegen de risico’s van brand, twintig procent niet tegen die van ziekteverzuim en bij bijna een kwart is de debiteurenstand - het totale nog te ontvangen bedrag - hoger dan de jaarwinst. Dit blijkt uit onderzoek van ING Assurantiekantoren Nederland onder 556 directeuren-grootaandeelhouders, uitgevoerd door TNS NIPO

Omzetstijging
Circa één op de tien MKB-ondernemingen wist in de afgelopen drie jaar de omzet met meer dan 25 procent te laten stijgen, ondanks de economische crisis. Daarnaast heeft driekwart van alle directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) de ambitie in de komende vijf jaar te groeien. "Met name groei is van grote invloed op het risicoprofiel van ondernemingen," zegt Heleen de Heer, algemeen directeur van ING Assurantiekantoren Nederland. "Ondernemers zijn doorgaans van nature al optimistisch. Zeker als ze groeien, zullen ze niet zo snel geneigd zijn te analyseren wat er mis kan gaan. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje, ook bij de succesvolle ondernemingen." Slechts iets meer dan de helft van de ondernemers brengt de bedrijfsrisico’s minimaal eens per twee jaar in kaart. Eén op de zes heeft dit nog helemaal nooit gedaan. 

Top drie nachtmerries
Toch maken sommige ondernemers zich wel degelijk zorgen. Daarbij bestaat de ‘top drie nachtmerries’ uit: economische instabiliteit, ziekteverzuim en brand. Desondanks blijkt dat veel ondernemers de risico’s waarmee hun bedrijf te maken kan krijgen onderschatten. Zo denkt slechts één op de vijf ondernemers dat meer dan 25 procent van de ondernemingen failliet gaat na een grote brand. De Heer: "Dit illustreert het optimisme, maar ook wel de naïviteit. De praktijk wijst namelijk uit dat een grote brand bij meer dan de helft van de MKB-bedrijven tot een faillissement leidt. Het goede nieuws is dat 92 procent van de ondernemers zich tegen brand heeft verzekerd, maar of dat de schade van een volledig faillissement kan dekken, is maar zeer de vraag. Zeker met het oog op een te lage kasstroom, kan dit grote gevolgen hebben." 

De beste stuurlui
Hoewel iedereen langs de lijn het natuurlijk altijd beter weet, kan de ondernemer niet zonder specialisten die hen op deelterreinen adviseren. De accountant is hierbij de meest geraadpleegde adviseur (73 procent), gevolgd door een assurantietussenpersoon (62 procent). Slechts een procent van de DGA’s maakt gebruik van een risico-analist. "Wij denken dat de vraag naar risico-experts de komende jaren zal toenemen, zeker nu een fors aantal ondernemers mede door de crisis geconfronteerd is met de risico’s en zwakke plekken in de organisatie," zegt De Heer. Een opvallend resultaat is dat negentien procent van de DGA’s gebruik maakt van vrienden en familie voor advies over uiteenlopende zaken en dat de ondernemers daar zelden ontevreden over zijn. 

Rijk rekenen
Bijna een kwart van de ondernemers heeft zijn eigen inkomen niet verzekerd, deels vanwege de hoogte van de premies en deels omdat de waardeopbouw in het bedrijf als verzekering wordt gezien.  "Deze waarde wordt echter nogal eens overschat. In veel gevallen staren ondernemers zich blind op een eventuele verkoop op een dag, terwijl de praktijk leert dat dit vaak niet zo eenvoudig is en zeker niet voor de prijs die ze nodig hebben om arbeidsongeschiktheid of een oude dag op te vangen," besluit De Heer.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.