Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
24 augustus 2012
 

 
 

Er is veel te veel aandacht voor de ZZP’er in de campagnes in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Bovendien ligt de focus verkeerd. "Praktisch alle politieke partijen en ZZP-vakbonden willen de situatie van ZZP’ers verbeteren," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.

"We dienen het echter te hebben over hoe we het talent van de mensen het beste tot uiting kunnen laten komen. We hebben innoverende kracht nodig om Nederland vooruit te helpen. De aandacht voor de ZZP’er is te veel naar binnen gekeerd; die moet naar een macro-economisch niveau worden getild. Dus: wat is goed voor Nederland als geheel?" 

Ongeschikt
"Niet iedereen is geschikt om ZZP’er te zijn," vindt Helmers. "Men heeft zich weliswaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om te gaan ondernemen, maar velen zijn feitelijk niet in staat om zelfstandig te functioneren. We hebben echter ondernemende kracht nodig. Veel politieke partijen en de ZZP-vakbonden benoemen alleen maar problemen waar ZZP’ers tegenaan zouden lopen terwijl er veel eerder aan elke ZZP’er gevraagd zou moeten worden: ‘Wat ga jij bijdragen aan onze economie?’ En: waarom ben jij eigenlijk ondernemer geworden?’ De politieke partijen benoemen de ZZP’er te nadrukkelijk louter voor potentieel electoraal gewin terwijl ze feitelijk moeten erkennen dat niet iedereen geschikt is om ZZP’er te zijn." 

Catastrofaal

Helmers vervolgt: "Het meest catastrofale recente voorbeeld is de aankondiging van PvdA-kandidate Mei Li Vos. Zij wil ZZP-Ombudsvrouw worden en een loket oprichten waar de problemen van ZZP’ers in kaart worden gebracht. Dit is hét bewijs dat we naar binnen zijn gekeerd. Het mag niet gaan om de problemen van de ZZP’ers. Het gaat om de uitdaging waar Nederland voor staat. En dat is dat we te weinig ondernemende power hebben. En, ondernemende power kan alleen vanuit de mensen zelf komen. Bovendien, ondernemers die bewust voor het zelfstandig bestaan hebben gekozen, (h)erkennen de door de politiek en ZZP-vakbonden benoemde problemen helemaal niet. Zij zijn gewoon bezig met waar ze mee bezig behoren te zijn; met ondernemen." 

Concurrentiepositie

Nederland zakt langzamerhand weg op allerlei internationale ranglijsten. "We kunnen het ons niet permitteren om onze concurrentiepositie nog zwakker te laten worden. Juist omdat veel ZZP’ers niet in staat zijn om hun eigen broek op te houden, kunnen deze mensen niet de focus houden op waar ze werkelijk goed in zijn; het benutten van hun talenten binnen hun eigen vakgebied. Dat is niet alleen een gemiste kans voor henzelf, hun opdrachtgevers maar ook voor Nederland als geheel."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken