Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP'ers werken vooral als coach of trainer

17 augustus 2012 - Steeds meer bedrijven werken met een flexschil. Dit is echter niet voor alle functies makkelijk te implementeren, aangezien de ene functie zich hier beter voor leent dan de andere. In absolute aantalen werken de meeste ZZP’ers in de functie van trainer of coach, gevolgd door ICT en verkoop.

ZZP’ers werken het minst in de bediening of de facilitaire dienstverlening. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group. De meest voorkomende functie onder ZZP’ers is die van coach/trainer. Daarnaast werken veel ZZP’ers als ICT’er of in een commerciële functie. Beroepen die weinig door ZZP’ers worden uitgeoefend zijn die in de bediening, facilitaire dienstverlening en op agrarisch vlak. 

Vakmanschap
Wanneer we kijken naar het opleidingsniveau van ZZP’ers, dan zijn er grote verschillen in functies. "Waar hoogopgeleide ZZP’ers hun vakkennis inzetten als broodwinning, gebruiken ZZP’ers met een mbo-opleiding vooral hun vakmanschap," aldus arbeidsmarktonderzoeker Roos Haasnoot. ZZP’ers met een mbo-opleiding werken het meest in een commerciële functie, daarna volgen functies in verpleging, bouw en techniek. ZZP’ers op mbo-niveau zijn relatief schaars: slechts dertien procent van alle ZZP’ers heeft een mbo-opleiding als hoogst voltooide opleiding. 

Communicatie/pr en medische dienstverlening
59 procent van de ZZP’ers heeft een hbo-diploma op zak. ZZP’ers op hbo-niveau komen wat betreft de functies dan ook het meest overeen met het plaatje van alle ZZP’ers: ze werken voornamelijk als coach/trainer of als ICT’er. ZZP’ers met een wo-achtergrond (28 procent van alle ZZP’ers) werken eveneens het vaakst als coach/trainer, maar ook veel als (interim-) manager. Andere veelvoorkomende functies voor hoogopgeleide ZZP’ers zijn die in de communicatie/pr/reclame en in de medische dienstverlening.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken

23-08-2012 08:29  |  

Ik ben benieuwd of er ook nog overeenkomsten zijn wat betreft de opleidingen die de HBO'ers die in coaching terechtkomen hebben gevolgd, of dat ze door een andere reden vooral in dat vakgebied terecht komen. Hoe denken jullie hier over?
-Adriana van Schalken

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.