Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB heeft 46 miljard euro onbenut exportpotentieel

17 augustus 2012 - Voor vier sectoren heeft ABN AMRO gekeken naar het theoretische exportpotentieel van het midden- en kleinbedrijf. Uit de bevindingen blijkt dat voor deze sectoren 46 miljard euro aan exportpotentieel onbenut blijft.

In de zakelijke dienstverlening en transport & communicatie is procentueel het meest aan extra export te winnen, respectievelijk 52 procent en 54 procent. Voor de industrie, van oudsher al sterk op export gericht, ligt het percentage logischerwijs lager: achttien procent. 

Onbenut potentieel
De wegen tot benutting van het potentieel zijn voor iedere sector anders. Zo is transport sterk afhankelijk van het opvullen van het onbenutte potentieel door industrie en groothandel. Daarnaast is de sector met 92 procent ondernemingen met tien of minder werknemers gebaat bij schaalvergroting. Bij de industrie speelt schaalvergroting ook een rol, maar bovenal zal het zwaar inzetten op innovatie de concurrentiepositie van Nederlandse producten op de internationale markt vergroten. 

Dienstenexport lucratief voor economie

In 2011 was de export als volgt verdeeld: binnenlands vervaardigde producten 45 procent, wederuitvoer 35 procent en diensten twintig procent. Kijken we echter naar waar Nederland werkelijk aan verdient, dan is het beeld compleet anders. Dan blijkt dat van de bijdrage van de export aan het BBP, de export van producten van Nederlandse makelij 62 procent voor zijn rekening neemt, dienstenuitvoer 33 procent en wederuitvoer slechts vijf procent. Eén euro export levert bij diensten dus het meest op en bij wederuitvoer het minst.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.