Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gemeenten lopen miljoenen mis door leegstand bedrijventerreinen

13 augustus 2012 - Op de 3.776 bedrijventerreinen die Nederland rijk is zijn ruim 270.000 bedrijven gevestigd. Deze bedrijven zijn gehuisvest op ruim 127.000 unieke locaties en hebben een totale WOZ-waarde van ruim 177 miljard euro. Uit onderzoek van Keala Research blijkt dat hiervan op dit moment ruim 43 miljard leeg staat, bijna 25 procent.

Voor de leegstaande panden geldt dat de onroerend zaak belasting (OZB) slechts gedeeltelijk door gemeenten kan worden verzilverd. Immers, uitsluitend de OZB bijdragen van de eigenaren van deze panden kan worden geïnd. Huurders zijn er niet, waardoor er sprake is van ruim 70 miljoen aan huurders inkomstenderving voor gemeenten. 
In absolute bedragen lopen gemeenten in de provincie Zuid-Holland met ruim zeventien miljoen het grootste bedrag aan OZB inkomsten mis. Relatief gezien doen de gemeenten in de provincies Groningen en Noord-Holland het het slechtst; 13,3 procent van de potentiële OZB inkomsten wordt in deze provincies ten gevolge van leegstand misgelopen.
Ontevreden ondernemers
In het kader van revitaliserings- en herstructureringsbesluiten die gemeenten en provincies in het kader van bedrijventerreinen nemen is het derhalve opportuun rekening te houden met deze inkomstendervingscomponent. Het niet verbeteren van bedrijventerreinen heeft een sterk negatieve invloed op ontevredenheid van ondernemers en leidt tot verdergaande leegstand en verdere daling in OZB-inkomsten voor gemeenten die financieel sowieso moeilijke tijden doormaken. Bovendien zijn vastgoedeigenaren zich sterk aan het herbezinnen wat te doen met panden die reeds langere tijd leeg staan en naar verwachting ook niet meer tegen een acceptabele prijs op termijn zullen worden verhuurd. Sloop van deze panden is dan de meest voor de hand liggend, hetgeen betekent dat ook het OZB-eigenarendeel voor de gemeenten zal komen te vervallen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.