Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Discussie erfbelasting grote bedreiging voor familiebedrijf

9 augustus 2012 - De uitspraak van de rechtbank in Breda over de Successiewet heeft waarschijnlijk zeer nadelige gevolgen voor ondernemend Nederland, in het bijzonder voor familiebedrijven. Zo waarschuwt Grietje Frederiks van advies- en accountantsorganisatie Accon avm.

Een Bredase rechter oordeelde vorige maand dat de Successiewet particulieren discrimineert bij de verkrijging van een erfenis. Daar waar de verkrijging voor ondernemers tot een miljoen euro volledig is vrijgesteld, moeten particulieren over hetzelfde bedrag tien procent tot 40 procent aan erfbelasting betalen. Hoewel de uitspraak gunstige gevolgen lijkt te hebben voor particulieren, zal het eerder negatief uitpakken voor ondernemers. 

Vrijstelling
De Successiewet kent al sinds 1998 een vrijstelling voor de verkrijging van ondernemingsvermogen uit een erfenis of schenking. Deze faciliteit is door de jaren heen steeds ruimer geworden en de vrijstelling bedraagt nu, afhankelijk van de waarde van de onderneming, tussen de 83 procent en 100 procent. Hieraan is wel de eis verbonden dat de onderneming nog ten minste vijf jaren moet worden voortgezet. Al eerder hebben rechters zich uitgelaten over het verschil in fiscale behandeling tussen ondernemings- en privévermogen en tot op zekere hoogte mocht de wetgever dit onderscheid maken. Volgens de Bredase rechter is het huidige verschil in de erfbelasting nu echter onaanvaardbaar. 

Hoger beroep
De Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Als de uitspraak daarna nog standhoudt, zullen er aanpassingen in de Successiewet worden doorgevoerd. De kans is zeer reëel dat dit betekent dat de ondernemingsvrijstelling behoorlijk zal worden ingedamd om verdere "discriminatie" te voorkomen. Een grote bedreiging voor met name familiebedrijven, waar de vererving van ondernemingsvermogen vooral voorkomt. 

(Vervroegde) bedrijfsoverdracht
Frederiks: "Ik hoop dat het kabinet in het achterhoofd houdt dat de vrijstelling voor ondernemingsvermogen dient om liquiditeitsproblemen bij de vererving en overdracht van bedrijven te voorkomen. Familiebedrijven zorgen in Nederland voor bijna de helft van de werkgelegenheid en ongeveer 53 procent van het Bruto Nationaal Product. Daarmee zijn zij een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie. Juist in de economische crisis moet worden geprobeerd om deze bedrijven in stand te houden. Het MKB in Nederland doet er in ieder geval goed aan om alvast na te gaan denken over (vervroegde) bedrijfsoverdracht." 

Kamervragen
Pieter Omtzigt (CDA) stelde al Kamervragen over deze kwestie om duidelijkheid te verkrijgen over de reikwijdte van de uitspraak. Met name de vraag of de Staatssecretaris voornemens is om de ondernemingsvrijstelling te wijzigen, is erg interessant.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Suzy

9-08-2012 12:40  |  

Vervroegde bedrijfsoverdracht als oplossing voor het probleem... Ja, kan iemand mij vertellen wanneer mijn echtgenoot van 42 komt te overlijden? Precies. Dat weet dus niemand. Daarbij denk ik dat het merendeel van de 'vererving van ondernemersvermogen'het gevolg is van onvoorzien overlijden en niet van gepland. Schaf de hele successiewet af: waarom belasting betalen over geld waarover al minstens 3 keer belasting is betaald? Over graaien gesproken....

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.