Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 augustus 2012
 

ZBo vraagt politiek om aandacht voor zzp'er

 
 

Stop schijnzelfstandigheid. Beperk de bijtelling van de bus. Zorg dat verzekeraars zzp'ers accepteren voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En help mee aan een code voor verantwoorde tarieven, als een positieve wending van de huidige marktwerking. Met die aandachtspunten wendde Zelfstandigen Bouw zich tot de belangrijkste fracties in de Tweede Kamer.

De meeste partijen zeggen wel iets over zelfstandigen zonder personeel in hun verkiezingsprogramma. Maar helpen die plannen zzp'ers? Lang niet altijd. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wil ZBo komen tot een code voor fatsoenlijke tarieven. Anders dus dan bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid, die een minimumtarief voorstelt. Zoals het minimumloon werknemers beschermt, zou dat zzp'ers moeten behoeden voor uitbuiting. "Jammer van de goede bedoeling," vindt voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw, "maar ten eerste gaat zo'n tarief snel als maximum gelden en dan zijn zzp'ers nog verder van huis. En ten tweede legaliseert de PvdA daarmee het fenomeen schijnzelfstandigen." 

Schijnzelfstandigen
Schijnzelfstandigen zijn werknemers, aldus ZBo. Die moeten zo snel mogelijk weer de bescherming krijgen van cao en arbeidswetgeving. Malafide bemiddelaars kan de politiek eenvoudig de wind uit de zeilen nemen: met de verplichting dat elke zzp'er zich persoonlijk inschrijft bij de Kamer van Koophandel. "Stel verder één duidelijke definitie op van zzp'er," aldus Verhoef. "Voor alle wetgeving, ook de belasting." 

Bestelbus
Wat helpt de zzp'er nog meer? Een einde aan de dubbele betaling van de bestelbus. "Het steekt dat de belasting de zzp'er gelijkstelt met de werknemer die een auto van zijn werkgever ter beschikking krijgt," aldus Verhoef. Terwijl de zzp'er alles zelf betaalt. En dan kan de werknemer eventuele eigen kosten of een eigen bijdrage nog in mindering brengen op z'n belasting. "Onverklaarbaar dat de zzp'er dat niet mag." 

Gedrag van verzekeraars
Ook het gedrag van veel verzekeraars is ZBo een doorn in het oog. Vanwege hun leeftijd of hun zware beroep sluiten zij zzp'ers in de bouw en hout vaak uit van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook gaan uitkeringen vaak niet langer door dan tot 55 of 60 jaar. Dus is de hartenkreet van ZBo aan de politiek: 'een verplichte acceptatie van zzp'ers door AOV-verzekeraars'.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Adriana van Schalken...  |   | 
9-08-2012
 | 
23:10 uur
Dit moet echt aangepakt worden, schandalig.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken