Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 juli 2012
 

Eigen baas zijn bevalt zzp'er nog steeds goed

 
 

Ondanks de huidige economische malaise is de hoogopgeleide zelfstandige zonder personeel (zzp’er) positiever geworden over de toekomst. Meer dan de helft (52,2 procent) geeft aan positief of heel positief te zijn over de toekomst. Een half jaar geleden was dit nog 44,6 procent.

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse zzp-monitor van Myler, die de financiële positie van 1.958 zzp’ers onderzocht. Wel gaan steeds meer zelfstandige professionals (75,8 procent) de invloed van de financiële crisis merken. In januari 2012 was dit nog 70 procent.

Gelukkiger met zelfstandigheid
Het eigen baas zijn bevalt zzp'ers goed. In vergelijking met een half jaar geleden zijn zelfstandige professionals steeds gelukkiger met hun zelfstandigheid. Zij geven hiervoor een 8,3 als rapportcijfer ten opzichte van een 8,08 in januari 2012. Bijna driekwart van de zelfstandigen (73,6 procent) geeft aan nooit meer in loondienst terug te willen. Ondanks de financiële crisis blijven zzp’ers wel kritisch bij het aannemen van een nieuwe opdracht. 60,5 procent van de zelfstandige professionals neemt geen genoegen met iedere opdracht die ze krijgt aangeboden.

Kortere opdrachten
Opvallend is dat het aantal kortlopende opdrachten dit jaar sterk is toegenomen, waardoor de zzp'er meer opdrachtgevers heeft dan in de voorafgaande jaren. In 2011 had 9,6 procent van de zelfstandigen meer dan vijf klussen per jaar, nu heeft 23,6 procent minimaal zes klussen op jaarbasis. Het gros van de zelfstandigen krijgt nieuwe opdrachten via de (oud-)opdrachtgever. Daarnaast spelen bemiddelingswebsites en (oud-)werkgevers een grote rol in het verwerven van nieuwe opdrachten voor de zzp’er.

Toon van Bodegom, directeur van zzp-platform Myler: "In 2012 merken de hoogopgeleide zelfstandige professionals dat de crisis nog steeds aan de orde van de dag is. Hierdoor staan de uurtarieven onder druk en krijgen ze minder opdrachten. Maar ondanks dat blijven de freelancers positief over de toekomst. Het netwerk van de zelfstandige professionals is dan ook van groot belang. Zolang de (oud-)opdrachtgevers tevreden zijn, blijven de opdrachten wel komen."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken