Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
20 juli 2012
 

Minstens twintig dagen vrij: goed voor u en uw zaak

 
 

Minstens twintig vrije dagen per jaar zijn nodig om zelfstandigen beter tegen stress te wapenen. Voldoende vrije dagen zorgen niet alleen voor een positievere instelling maar bevorderen ook de concentratie en productiviteit.

Dat meldt 6minutes.be naar aanleiding van een onderzoek van Securex en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Zij onderzochten het verband tussen het aantal opgenomen jaarlijkse vrije dagen en de stressbeleving bij zelfstandigen. Volgens het NSZ is vakantie voor zelfstandigen vaak ook een uitgelezen moment om nieuwe ideeën op te doen en de zaken vanop afstand te bekijken. 

Opleidingsniveau
Maar kan een zelfstandige zich zoveel verlofdagen wel veroorloven? Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de zelfstandigen minder dan tien dagen of zelfs nooit vrij neemt. Een andere 25 procent neemt minstens twintig dagen vrij. De resterende helft neemt tussen de tien en twintig dagen vrij. Hoe hoger een zelfstandige is opgeleid, hoe meer vrij hij neemt. 

Voldoende verlof = goed voor lichaam en geest

Zelfstandigen die minstens twintig dagen vrij nemen, voelen zich minder neerslachtig dan de zelfstandigen die geen twintig dagen vrij nemen. De helft van de zelfstandigen die geen twintig dagen vrij opneemt in een jaar geeft aan zich neerslachtiger te voelen dan anders. Dat is beduidend meer dan de zelfstandigen die minstens twintig dagen vrij nemen (35 procent van hen). 

Lichamelijke klachten
Zelfstandigen die minstens twintig dagen vrij nemen, hebben ook de indruk dat hun lichamelijke klachten minder door hun professionele activiteit worden veroorzaakt. Ongeveer een kwart van hen verklaart dat hun lichamelijke klachten gelinkt zijn aan hun werk, tegenover 38 procent bij de zelfstandigen die minder vrij zijn. 

Minder verlof = meer productiviteit?

Zelfstandigen die in een jaar onvoldoende vrij nemen hebben veel meer problemen met concentratie en focus. Maar liefst tweederde van hen geeft aan dat ze te veel dingen aan hun hoofd hebben waardoor ze zich niet kunnen concentreren. Van de zelfstandigen die meer dan twintig dagen vrij nemen, heeft slechts 56 procent hier last van.
Daarnaast vinden zelfstandigen die minder dan twintig dagen vrij nemen dat ze de laatste tijd minder goed presteren (42 procent). Van de zelfstandigen die meer verlof nemen, geeft slechts 30 procent aan de laatste tijd minder goed te presteren.
Voldoende vrij nemen, is dus ook voor een zelfstandige zeer belangrijk, zowel voor zijn professionele als privéleven. Onder meer door de hoge werkdruk en de onzekerheden die met de toekomst van hun onderneming gepaard gaan, slagen zelfstandigen er heel moeilijk in een evenwicht tussen privé en bedrijf te vinden en zich mentaal volledig te ontspannen. 

Minder stress
Vakantie maakt het echter mogelijk beter met stress om te gaan. Zo voelen zelfstandigen die voldoende vrij nemen zich in het algemeen minder gestrest op werk- en privévlak (59 tegenover 70 procent van de zelfstandigen die minder dan twintig dagen vrij nemen).

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Smart IM vindt groeipartner in Capital A
Smart IM, toonaangevend online marketingbureau, kondigt nieuwe aandeelhouders aan. Capital A verkrijgt meerderheidsbelang. Smart IM ziet deze ontwikkeling als startschot voor een nieuwe groeifase.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Je product? Je klanten? Jij, als briljante ondernemer? Hou toch op: het zijn je medewerkers die het groeisucces van je bedrijf maken of breken. En daarom is ‘personeel’ geen agenda-moetje dat je er even bij doet. Nee, je moet je mensen koesteren. Zorgen dat ze zich met plezier inzetten voor de missie van je onderneming en alles krijgen om optimaal te kunnen samenwerken.
Lees verderMeer boeken