Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 juli 2012
 

'Kleine bedrijven niet onder indruk liefdesverklaring MKB Nederland'

 
 

MKB Nederland heeft onlangs bekend gemaakt dat zij locale ondernemers meer hoopt te kunnen gaan betrekken bij de Haagse en Brusselse lobby. De koepelorganisatie wil naar eigen zeggen ‘op krachtige en nieuwe wijze een zichtbare en actiegerichte lobby voor kleine locale bedrijven voeren’.MKB Nederland hoopt dat kleine ondernemers gebruik gaan maken van beleidsinformatie van het landelijk bureau en dat ze naar landelijke bijeenkomsten komen. Het zou volgens MKB-Nederland een ‘positieve impact’ op de bedrijfsvoering van kleine ondernemers geven. 

Weinig hoopgevend beeld

Ondertussen herkent de kleine ondernemer zich steeds minder in ondernemersverenigingen en in Den Haag en Brussel. Dat is al sinds enkele jaren waarneembaar in periodieke branche-onderzoeken van het Branchecentrum. Met name ook bedrijven die er bewust voor kiezen om nergens (meer) lid van te zijn, worden bevraagd naar hun mening. Dat stelt het Branchecentrum in staat signalen op te pikken die onopgemerkt blijven in veel andere inventarisaties en enquetes. Kleine bedrijven schetsen een zeer negatief beeld van ondernemersverenigingen: "De besluitvorming verloopt traag; het tempo wordt bepaald door de langzaamste. Ze zijn niet kritisch en brutaal genoeg maar laten zich juist voor het karretje van de overheid spannen. Ze vechten niet genoeg voor mijn belangen. Er is onvoldoende actie en te veel overleg. Er zijn met regelmaat begrotingstekorten en ontevreden leden. Vergaderingen worden steeds slechter bezocht en worden steeds saaier. Ik ervaar de vereniging als een speelbal voor enkele prominente bedrijven die zodoende hun stempel op de markt willen drukken." 

'MKB Nederland is een vergaderclub'

En koepelorganisatie MKB Nederland wordt door de ondervraagde kleine bedrijven veelal gezien als log, bureaucratisch, abstract , academisch en gesloten, zeker na de fusie met VNO. Het is een formele organisatie die niet meer in staat is haar achterban dicht aan de borst te houden. Zij is in de ogen van de kleine ondernemer onderdeel geworden van het polder-ritueel en zoekt voornamelijk naar legitimatie voor compromissen in achterkamertjes. Maar Haagse en Brusselse lobby's zijn in deze barre tijden bepaald niet de eerste prioriteit van kleine en jonge bedrijven.
Hoe denken kleine bedrijven te overleven en wat willen ze van een ondernemersvereniging
Kleine bedrijven voelen zich extra kwetsbaar. Ze kunnen niet verder kijken dan de dag van morgen. Ze moeten heel veel doen aan acquisitie want de klant komt niet meer uit zichzelf naar binnen. De bedrijven overleven vaak alleen nog in een "niche" in hun branche. Ze bezuinigen op allerlei kosten en zorgen ervoor dat ze heel flexibel kunnen ondernemen. Ze zouden graag willen dat locale ondernemersverenigingen veel harder strijden voor afschaffing van overbodige en onwerkbare locale lasten en regels en tijdrovende gemeentelijke controles.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken