Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Record aantal faillissementen bouw

5 juli 2012 - Het aantal bouwbedrijven dat bankroet is gegaan is in de zes maanden van 2012 gestegen met bijna de helft. Dit blijkt uit cijfers van faillissementsdossier.nl. De bouw beleefde daarmee het slechtste halfjaar sinds het begin van de crisis.

In het eerste semester legden 1.005 bouwbedrijven het loodje tegen 689 in de eerste helft van 2011. Ook het totale aantal bedrijven dat failliet ging, blijft toenemen. In totaal gingen in de eerste helft van dit jaar 6.160 bedrijven failliet. Dat is een groei met ruim 23 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2011. 

Aannemers in de woningbouw
In de bouw hebben vooral aannemers en onderaannemers in de woning- en utiliteitsbouw het zwaar. "De maatregelen uit het Lenteakkoord om de hypotheekrenteaftrek te beperken en de BTW te verhogen brengen hierin bepaald geen verbetering," schetst woordvoerder Pim Nusselder van Bouwend Nederland. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw kampen zes op de tien ‘droge’ aannemers met een sterk slinkende orderportefeuille tegen vier op de tien begin dit jaar. 

Weg- en waterbouw
Weg- en waterbouwers vergaat het iets beter, al hebben binnen dit segment ook de kleine lokale en regionale spelers het volgens Bouwend Nederland niet gemakkelijk. Vooralsnog voorziet de branchevereniging geen verbetering. "Zolang het consumentenvertrouwen onder druk staat en de overheid blijft bezuinigen, weet ik niet waar we het vandaan moeten halen," aldus Nusselder. 

Wisselend beeld
Door de crisis reikte ook het aantal faillissementen onder financiële dienstverleners tot recordhoogte. In de eerste zes maanden van 2012 gingen maar liefst 957 makelaars, hypotheekbemiddelaars en andere financiële adviseurs failliet. Dat is een stijging met ruim 45 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.
Relatief goed presteerde de horeca. Deze sector, die vorig jaar een recordaantal bedrijven bankroet zag gaan, beperkte het aantal faillissementen in de periode januari tot en met juni met 20 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2011.
Regionaal gezien gingen vooral in Gelderland aanzienlijk meer ondernemers onderuit. In deze provincie steeg het aantal failliete bedrijven de afgelopen zes maanden met 58 procent tot 770.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.