Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Starters zien door de wolken toch de zon

4 juli 2012 - Hoewel nog steeds dreigende wolken boven de markt hangen zien startende ondernemers daar doorheen toch de zon gloren voor het eigen bedrijf. De dreigingen voor het eigen bedrijf zien zij in bijvoorbeeld het krimpen van de afzetmarkt en toename van het aantal concurrenten.

Twee op de vijf ondernemers hebben het afgelopen jaar meer of zelfs veel meer moeite moeten doen om klanten te werven dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM, waarin gevraagd werd naar de ervaringen en verwachtingen van ondernemers die in 2008 met een bedrijf zijn gestart en nu enkele jaren financieel-economische crisis achter de rug hebben. 

Iets meer optimisme

Een op de drie ondernemers (35 procent) van de groep starters in 2008, werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een krimpende afzetmarkt voor de producten of diensten van het bedrijf. Daar staat tegenover dat voor 29 procent van de ondernemers de afzetmarkt is gegroeid. De ondernemers zijn over de ontwikkeling van de afzetmarkt in 2012 iets optimistischer. Minder ondernemers - namelijk 24 procent - verwachten dat de afzetmarkt dit jaar zal krimpen. Het aandeel van de ondernemers die verwachten dat de afzetmarkt dit jaar zal groeien is met 31 procent slechts een heel klein beetje groter. Ondanks het iets grotere optimisme over de ontwikkeling van de afzetmarkt, verwacht toch bijna 40 procent van de ondernemers dat de concurrentie dit jaar problemen zal geven. 

Met vertrouwen de toekomst tegemoet

De ontwikkeling van de omzet en het bedrijfsresultaat van de bedrijven in 2011 komt overeen met de ontwikkeling in 2010. Over de ontwikkeling van de omzet en het bedrijfsresultaat in 2012 zijn de ondernemers iets pessimistischer gestemd, maar de overgrote meerderheid van de ondernemers ziet de toekomst van het bedrijf wel met vertrouwen tegemoet. 

Gezinsuitgaven
Volgens de overgrote meerderheid van de ondernemers is het gezinsinkomen voldoende (59 procent) of zelfs ruim voldoende (34 procent) om in het levensonderhoud te voorzien. Overigens is maar 29 procent van de ondernemers voor het levensonderhoud van zichzelf en het gezin volledig aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf. Daarnaast is 23 procent voor een groot deel aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf. Een op de drie ondernemers (34 procent) heeft het afgelopen jaar bezuinigd op de gezinsuitgaven.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.