Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zakelijke rijders kiezen voor 14% bijtelling

3 juli 2012 - De zakelijke automobilist is massaal overgestapt op een leaseauto in een lage bijtellingscategorie. Vanwege de veranderingen in het fiscale beleid, kozen duizenden leaserijders in aanloop naar 1 juli nog snel een leaseauto uit de 20%, maar vooral de 14%bijtellingscategorie.

De maatregelen vanuit de overheid zorgden er niet alleen voor dat leaserijders massaal kozen voor een fiscaal aantrekkelijk model, ook gaf het duidelijk een extra impuls aan de leasemarkt in zijn totaliteit. Dat blijkt uit de kwartaalanalyse van LeasePlan Nederland

Zuinige leaseauto's
LeasePlan gaf eerder deze maand al aan een duidelijke piek te zien in het aantal bestellingen van zuinige leaseauto's. Uit de laatste cijfers blijkt dat vooral auto's uit de veertien procent bijtellingscategorie favoriet zijn: het aantal bestellingen steeg afgelopen kwartaal naar ruim 40 procent, een stijging van achttien procent ten opzichte van vorig jaar. Auto's uit de 25 procent bijtellingscategorie daalden in een jaar tijd van 35 procent naar zestien procent. Opvallend is dat de maatregel ook invloed heeft gehad op de vraag naar leaseauto's met nul procent bijtelling, waaronder de Opel Ampera.
Voor bijna een op de vier leaseauto's verandert de bijtellingscategorie door de nieuwe belastingregels die vandaag ingaan. Wie niet heeft geanticipeerd op deze wettelijke wijzigingen kan rekenen op honderden of in sommige gevallen zelfs duizenden euro's extra bijtelling gedurende een leasecontract. 

Online leasen

Terwijl bedrijven met grote wagenparken kritischer zijn in het toewijzen van leaseauto's aan medewerkers en zich richten op kostenbesparingen, laat de online leasemarkt een duidelijke groei zien, van bijna vijftien procent. Vooral het MKB kiest massaal voor deze vorm van autoleasing.
De leasemaatschappij zag het aantal faillissementen binnen het bedrijfsleven iets toenemen, hetgeen in lijn ligt met het landelijk gemiddelde. Een belangrijke rol was het afgelopen kwartaal weggelegd voor de verkoop van ex-leaseauto's. Vooral de verkopen van de tweedehands auto's aan particulieren stegen flink. 

Vergroening van wagenpark
Vorig kwartaal meldde LeasePlan al dat de toenemende vraag naar zuinige auto's leidt tot een aanzienlijke vergroening van het Nederlandse leasewagenpark. De leasemaatschappij zag de gemiddelde CO2-uitstoot in een jaar tijd zo'n zes gram dalen. Deze daling zette de afgelopen drie maanden alleen bij dieselauto's door, met nog circa zes gram. Ondanks dat dieselauto's steeds zuiniger werden, kozen leaserijders in toenemende mate voor benzineauto's. Een opvallende verschuiving ten opzichte van de maanden ervoor, zeker gezien de hoge brandstofprijzen in de eerste helft van dit jaar. 

Populaire merken

Volkswagen was het meest populaire automerk onder leaserijders. Op modelniveau ging Renault echter het afgelopen kwartaal aan de leiding: de meest gewilde personenauto van het moment onder automobilisten is de zuinige Mégane Estate, op de voet gevolgd door de Ford Focus. Bij de bestelauto's voeren de Volkswagen Transporter en de Peugeot Partner de lijst aan.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.