Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgever laat werknemer steeds vaker zelf arbeidsvoorwaarden kiezen

25 juni 2012 - Steeds meer werknemers krijgen steeds meer mogelijkheden om zelf hun arbeidsvoorwaarden samen te stellen. Een kleine meerderheid van de Nederlandse werkgevers biedt inmiddels keuzes aan tussen bijvoorbeeld vrije dagen, extra loon, studiekosten en pensioenaanvulling.

Van de overige werkgevers is ruim de helft van plan werknemers óók keuzemogelijkheden te bieden. Dat blijkt uit een onderzoek van AWVN onder haar leden. De deelnemende bedrijven vormen een dwarsdoorsnede van het Nederlandse bedrijfsleven.

Tevreden werknemers
De belangrijkste reden voor werkgevers om keuzemogelijkheden in te voeren, is het vergroten van de tevredenheid van medewerkers (77 procent). Grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers) scoren het hoogst wat betreft het aanbieden van keuzemogelijkheden (71 procent). Van de bedrijfstakken scoort de financiële dienstverlening het hoogst (78 procent). Werknemers hebben een voorkeur voor extra vrije dagen of voor een fiets van de baas.
AWVN is zeer tevreden met de onderzoeksresultaten. Volgens directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen vloeit de opkomst van keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden voort uit een langjarige trend die te typeren is als betere begripsvorming tussen werkgevers en werknemer. Van der Steen: "Werknemers realiseren zich steeds beter dat sterke bedrijven óók in hun voordeel zijn vanwege de loonruimte en de kwalitatief goede werkgelegenheid die een sterk en winstgevend bedrijf biedt. Tegelijkertijd proberen werkgevers hun werknemers te faciliteren in bijvoorbeeld het combineren van werk en privéleven." Een ander voorbeeld van deze ontwikkeling is volgens AWVN de opkomst van Het Nieuwe Werken. 

Drie soorten keuzes
Keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden kennen globaal drie verschijningsvormen.
De eenvoudigste is het tijd-voor-geldprincipe. In persoonlijke keuzesystemen is het mogelijk om, behalve tijd en geld, ook andere zaken tegen elkaar te ruilen. In een persoonlijk keuzebudget is een arbeidsvoorwaardenpakket omgerekend naar een pot met geld. De medewerker mag zelf bepalen aan welke doelen (vrije dagen, fiets, studie, loon enzovoort) hij het budget besteedt. Van de aan het onderzoek deelnemende bedrijven maakt achttien procent gebruik van een persoonlijk keuzebudget.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.