Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Leerstoel Etnisch Ondernemerschap van start

16 november 2010 - Prof. dr. E.R. Engelen heeft vrijdag jongstleden de Bijzondere Leerstoel Etnisch Ondernemerschap aan de Universiteit van Amsterdam aanvaard met zijn inaugurale redevoering, getiteld 'Etnisch Ondernemerschap 2.0'.

Deze leerstoel is een gezamenlijk initiatief van ondernemingsorganisatie VNO-NCW en de Ministeries van EL&I en OCW. Doel is, naast onderzoek naar de ontwikkeling van het zelfstandig ondernemerschap van immigranten van de eerste en tweede generatie, academisch onderwijs hierover en het geven adviezen en aanbevelingen die zelfstandig ondernemerschap van immigranten bevorderen en verbeteren. Eén op de acht ondernemers is van niet-Nederlandse origine. 

Groeiend succes
In zijn redevoering schetste professor Engelen het groeiende succes van etnisch ondernemerschap in Nederland, niet alleen in aantallen. Waren migranten in de jaren negentig nog oververtegenwoordigd in horeca en middenstand, in de 21ste eeuw begint het etnisch ondernemerschap steeds meer op het ondernemerschap van autochtonen te lijken. Etnisch ondernemerschap een bovengemiddelde groei in de zakelijke dienstverlening. 

Slimme migratie
Hij stelde dat Nederland zich de 'luxe van dichte grenzen' niet kan veroorloven en dat Nederland zich moet inzetten om migranten aan het werk te krijgen en via slimme arbeidsmigratie de meest ambitieuze migranten moet proberen te boeien en te binden. Dat vereist slimme experimenten met arbeidsmigratie, speciale poorten voor ondernemers, en een ontkoppeling van verzorgingsstaat en arbeidsmarkt om migranten zich onder voorwaarden te laten 'inverdienen' in het Nederlandse staatsburgerschap. 

Historisch immigratieland
Voorafgaand aan de redevoering van professor Engelen zei VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes dat Nederland een historisch immigratieland is met een imago van tolerantie, multiculturalisme en vrijheidsstreven, waarbinnen talloze immigranten hun weg vonden. Het is volgens hem zaak om te focussen op de voordelen en de kansen die de diversiteit in etnisch ondernemerschap biedt voor de groei van de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.