Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

15 juni 2012 - Uit onderzoek van Panteia/EIM blijkt dat er onder zzp’ers meer voorstanders dan tegenstanders zijn voor hantering van een omzetcriterium om de hoogte van de zelfstandigenaftrek te bepalen. Verder blijkt dat zzp’ers bovengemiddeld scoren op de schaal voor ondernemende houding.

Momenteel heeft een zzp'er recht op zelfstandigenaftrek wanneer deze minimaal 1.225 uur per jaar aan het feitelijk drijven van zijn of haar onderneming besteedt. Dit komt neer op gemiddeld circa 25 uur per week. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om te kijken naar alternatieven voor het urencriterium. Daarin is voorgesteld om het urencriterium te vervangen door bijvoorbeeld een omzetcriterium met een glijdende schaal. Men zou dan bij een omzet van meer dan 10.000 euro per jaar recht hebben op honderd procent zelfstandigenaftrek en bij een omzet van minder dan 10.000 euro naar rato. Aan de respondenten is gevraagd of zij het eens of oneens zijn met de voorgestelde wijziging. De helft ondersteunt het voorstel, elf procent is neutraal en 22 procent is tegen. Een deel heeft zijn of haar mening niet kenbaar gemaakt (zeventien procent). Ook zelfstandigen die momenteel wel aan het urencriterium voldoen, maar niet (volledig) aan deze mogelijke invulling van een omzetcriterium, zijn in meerderheid voor aanpassing. 

Zzp’ers pakken aan

Menigeen stelt de vraag of zzp'ers in Nederland nu echte ondernemers zijn, of eerder een type zelfstandig werknemer. Maar hoe ondernemend zijn zzp'ers nu echt? Uit onderzoek onder het zzp-panel van Panteia/EIM blijkt dat zij in algemene zin over een ondernemende houding beschikken. De ondernemende houding is gemeten door te kijken naar de innovativiteit, de risicobereidheid en de proactiviteit van zzp'ers. Een proactieve houding is bij zzp’ers het sterkst aanwezig en zij blijken ook te beschikken over een innovatieve houding. De mate waarin zij bereid zijn om risico’s te nemen is relatief laag. In deze tijden is een ondernemende houding welkom, want zzp’ers hebben het niet makkelijk. Zij zitten echter niet bij de pakken neer. Iets meer dan de helft ondervindt negatieve gevolgen van de huidige moeilijke economische omstandigheden. Uit de resultaten valt af te leiden dat zzp'ers in 2011 meer tijd hebben gestoken in het bedrijf, terwijl zij globaal hetzelfde inkomen hebben gerealiseerd. Als gevolg van de recessie is het aantal niet-declarabele uren gemiddeld circa zes uur hoger uitgevallen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.