Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 juni 2012
 

MKB-kantoren kunnen duurzamer

 
 

Uit onderzoek van Panteia/EIM onder bedrijven die gerekend kunnen worden tot het kantoorhoudend MKB, blijkt dat de aandacht voor duurzaam ondernemen toeneemt, maar dat er zeker nog meer kan worden gedaan. Zo doet 72 procent van de onderzochte bedrijven niets met duurzame energie.

Strengere duurzaamheidseisen in aanbestedingsprocedures zetten de bedrijven aan tot het nemen van maatregelen. De verwachting is dat duurzaamheidseisen in de komende jaren steeds strenger worden en op veel meer terreinen zullen gaan gelden. Dat geldt ook voor het kantoorhoudend MKB waarvan Nederland - in de categorie tien tot 200 werkzame personen - er in 2011 ruim 8.200 telde. Uit het onderzoek blijkt dat er door veel bedrijven in deze sector duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen, maar dat er ook nog een aanzienlijke besparingspotentie is. 60 procent van de overvraagde bedrijven heeft in de afgelopen drie jaar energiebesparende maatregelen getroffen. Toch doet 72 procent niets met duurzame energie. 75 procent heeft maatregelen genomen op het gebied van afvalstromen en papierverbruik daarentegen heeft 50 procent heeft nog geen duurzame maatregelen genomen op het gebied van mobiliteit en wagenpark. 

Belangrijkste redenen waarom men geen maatregelen neemt

Belangrijke redenen om nog geen maatregelen te nemen hebben te maken met het feit dat men nog onvoldoende druk voelt vanuit de markt (slechts 30 procent is het helemaal eens met de stelling dat klanten steeds meer eisen stellen) en dat men nog niet is overtuigd van het feit dat duurzaamheidmaatregelen doorgaans meer opleveren dan ze kosten. Verder ontbreekt vaak de kennis over alle mogelijkheden evenals het inzicht in kosten, baten en terugverdientijd van maatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven met duurzaamheidambities vooral behoefte hebben aan kennis van de mogelijkheden en aan inzicht in kosten-baten verhoudingen. Het landelijke inzicht dat onder meer uit dit onderzoek wordt geboden heeft enkele individuele gemeenten de mogelijkheid geboden om de stand van zaken rond duurzaam ondernemen in hun gemeente te vergelijken met het landelijke beeld. Deze kennis vormt belangrijke input voor het gemeentelijke klimaatbeleid. In een gemeentelijke aanpak kunnen bedrijven beter worden ondersteund.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken