Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zakendoen in Rusland: hoe het niet moet

8 juni 2012 - Op 13 en 14 juni organiseert de stichting Venster naar Rusland (VNR) een tweedaags symposium over dit zakendoen in Rusland. Een woordvoerde: "Wij geven ook aan hoe het niet moet, want van de fouten van anderen kun je veel leren. En we begeleiden ondernemers tot in Rusland."

VNR zorgt dat ondernemers een goede entree maken in Rusland. "Veel ondernemers denken: dat lukt ons zo ook wel. De EVD en Enterprise Europe Network bieden inderdaad waardevolle informatie, maar zonder opvolgende ondersteuning in de praktijk – daar is iedereen het over eens – is het bijna onmogelijk om in Rusland te slagen."

Diverse culturen en markten
Niet zo vreemd eigenlijk, want Rusland is het grootste land op aarde dat bestaat uit uiteenlopende gebieden met eigen culturen en heel diverse markten. Om maar te zwijgen van de voortdurende politieke en economische veranderingen. De bilaterale organisatie VNR heeft per marktsegment en per republiek gespecialiseerde experts die ondernemers de weg wijzen.
"Het zijn mensen uit heel Rusland - niet alleen uit Moskou en Sint-Petersburg – die daar succesvol zijn en beschikken over onbetaalbare contacten met bedrijven, regionale overheden en NGO's. Mensen die denken en werken als ondernemers, met beide benen in de Russische modder staan, en weten dat achter alle mooie theoretische verhalen een soms heel weerbarstige praktijk schuilgaat. Een realiteit waar ze dagelijks mee te maken hebben. Rusland heeft een dynamische, fascinerende markt die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en zij zitten daar middenin." 

Lange adem
De Russische Federatie biedt het ondernemende mkb volop kansen die met begeleiding van VNR in klinkende munt kunnen worden vertaald. Na verloop van tijd, want ondernemen in Rusland vergt geduld, flexibiliteit en een langetermijnvisie. "Openingen zijn er onder meer in de logistiek, de industrie, de agribusiness, de IT en het onderwijs. Verder staat het bilaterale Nederland-Ruslandjaar 2013 voor de deur, waar ondernemers nog bij kunnen aanhaken. Ook de Olympische Winterspelen van 2014 en het wereldkampioenschap voetbal in 2016 bieden mogelijkheden voor export en/of samenwerking." 

Symposium
Het VNR-symposium op 13 en 14 juni in het Golden Tulip Hotel in Doorwerth wordt verzorgd door ervaren docenten uit Rusland, Nederland en België: Hans Gunning (international commercial banking expert), Jozef Somers (SGS), Masha Boosten – Ovtchinnikova (Fontys Hogeschool), Rob van Nes (international consultant), Robert Nahon (international consultant), Roustam Vakhitov (Russian Branche IFA, UFS Federation), Ria Willekens (Van Aarsen), Anna-Marie Dobbelstein (Juralink) en Sergey Mukhin (Russian Foreign Trade Academy).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.