Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
6 juni 2012
 

Tekort aan technici obstakel voor toekomstige ontwikkeling industrie

 
 

Ruim 60 procent van de ondernemers in de industriële sector verwacht de komende jaren problemen met het vinden van personeel. Ruim de helft van de industriële bedrijven zoekt haar personeel deels in het buitenland.

Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV en de Universiteit Utrecht, waaraan ondernemers uit de sector hebben deelgenomen. Het onderzoek concludeert ook dat de Nederlandse industrie koploper is op het gebied van duurzaamheid. 

Tekort aan technisch geschoold personeel grootste knelpunt

Slechts vier procent van de ondernemers in de industriële sector voorziet geen problemen bij het vinden van hoogopgeleid technisch personeel. Het toenemende tekort verrast Jelle Hannema, unitdirecteur assetmanagement van DHV niet: "Tekort aan technici speelt al jaren, maar is door vergrijzing alleen maar nijpender. 43 procent van de werknemers in deze sector is ouder dan 45, in de dienstensector is dat één derde."
Voldoende goed gekwalificeerd personeel is eenvan de belangrijkste voorwaarden voor het benutten van kansen, maar Nederland blijft achter in het aantal technisch afgestudeerden ten opzichte van buurlanden. Het aantal afgestudeerde bètatechnici is acht procent lager ten opzichte van de EU en elf procent lager ten opzichte van Duitsland. Een lichtpuntje is dat het aantal scholieren met een bètaprofiel groeit en ook de instroom bij technische universiteiten (TU’s) stijgt. Hannema: "De initiatieven van onder meer het Platform Bèta en Techniek – om onder meer het imago van techniek te verbeteren – lijken vruchten af te werpen. Het aantal voorinschrijvingen op Nederlandse TU’s is in 2012 zelfs gestegen. Er is meer nodig om toekomstige tekorten te compenseren, maar het is een begin. We zien bijvoorbeeld ook dat de industrie zelf veel activiteiten onderneemt, door de samenwerking met kennisinstellingen." 

Duurzaamheid biedt grote kansen voor de industrie

De Nederlandse industrie is wereldwijd een voorloper op het gebied van duurzaamheid. Bij 56 procent heeft duurzaamheid een vaste plek in de bedrijfsstrategie. Op internationaal niveau is dat percentage 25 procent. Hannema: "De ontwikkelingen hierin gaan snel en het aantal vernieuwende duurzame verdienmodellen groeit de komende jaren." 

Biobased economy speelt belangrijke rol

Schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen en verduurzaming bieden mogelijkheden voor een impuls richting een biobased economy, een markt van vraag en aanbod van biomassa. Hannema: "Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de sector beperkte mogelijkheden ziet voor een toekomst in de biobased economy. Dat is opvallend, want biomassa speelt de komende jaren een steeds belangrijkere rol in onze economie. Het maakt ons energie- en grondstofonafhankelijker en vermindert bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen." Om deze kansen te benutten is faciliterend beleid nodig. De industrie geeft aan dat de overheid hier meer ondersteuning in moet bieden.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Voeding voor de concentratie
B-vitamines (B1, B3, B6, B8, foliumzuur en B12) en vitamine C zijn goed voor de leerprestatie, de concentratie en spelen een rol bij het geheugen.
Internetondernemers kunnen niet meer zonder goede hosting
Het belang van een goede hosting voor een internetondnemer
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken