Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tips en wetenswaardigheden voor vestiging in Duitsland

4 juni 2012 - Vestiging in Duitsland biedt tal van kansen voor Nederlandse ondernemers, met name in specialistische segmenten als de zorg, energie, infrastructuur, logistiek en agro-business. "De interesse van Nederlandse ondernemers om zich aan de andere zijde van de grens te vestigen neemt, ook gezien de economische situatie in Duitsland, de laatste tijd toe."

Dit zegt Kiona Jansen van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) naar aanleiding van de vastgoedbeurs Provada, die van 5 t/m 7 juni 2012 in Amsterdam plaatsvindt. 

Meer grensoverschrijdende investeringen
Peter Schreuter, commercieel directeur van de Provada, ziet eveneens een stijgende lijn in de grensoverschrijdende investeringen. "In de afgelopen jaren zijn steeds meer Duitse steden en regio’s actief Nederlandse ondernemingen gaan aantrekken." Veel Nederlandse bedrijven hebben de kansen op de buurmarkt al ontdekt en hebben een Duitse vestiging opgericht. "Vooral de deelstaat Noordrijn-Westfalen is met meer dan 3.700 Nederlandse dochterondernemingen erg in trek," aldus Jansen. Naast de grote centra als Düsseldorf en Keulen heeft een groot aantal bedrijven zich in de grensregio gevestigd. Zo vormt de regio Niederrhein, die zich uitstrekt van Kleve tot Mönchengladbach, samen met de aansluitende Nederlandse grensregio het grootste aaneengesloten agro-businesscentrum van Europa. "Inmiddels biedt onze regio daardoor werkgelegenheid aan vele duizenden Nederlanders," aldus Bertram Gaiser, directeur van investeringsmaatschappij Standort Niederrhein GmbH, die eveneens op de Provada vertegenwoordigd is. 

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is echter essentieel om in Duitsland succes te hebben en betaalt zichzelf later terug. Het is daarbij van belang om niet te snel van start te gaan. Bovendien is de Duitse markt te groot om deze direct volledig te bedienen. "Klein beginnen, goede relaties opbouwen en aan de hand van referenties verder uitbreiden is de meest effectieve benadering van de Duitse markt," aldus Jansen. Nederlanders dienen er verder rekening mee te houden dat regels in Duitsland ook echt regels zijn en geen richtlijnen. Het is dan ook goed om te weten dat de rechtbank in Duitsland betrokken is bij de vestiging van een onderneming en dat er vaker vergunningen vereist zijn dan in Nederland. Bovendien moeten Duitse hypotheken altijd volledig worden afgelost en moet er over het algemeen zo’n 20 procent eigen vermogen worden ingebracht. Daarentegen worden huuropbrengsten door de staat verzekerd, wat investeerders in vastgoed een hoge mate van financiële zekerheid biedt. 

Grote kansen in de zorg
Grote kansen liggen er in de Duitse zorgsector. Peter Schreuter ziet hier goede mogelijkheden voor Nederlandse investeerders: "De vergrijzing van de samenleving zorgt ook voor een trend in de vastgoedsector. Waar zorgvastgoed in Nederland een nichemarkt is, is deze sector in Duitsland sterk in opkomst," aldus de Provada-directeur. De vergrijzing van de maatschappij leidt ertoe dat binnenkort meer dan 20 procent van de Duitse bevolking ouder is dan 65 jaar. "Daardoor zal zowel de zorgvraag als de vraag naar zorgvastgoed en stijgen en is er behoefte aan de expertise en innovatiekracht van de Nederlanders. Bovendien is juist deze oudere generatie veelal vermogend en bereid om te investeren in luxe zorgwoningen en voorzieningen." 

Duurzame energie
Ook de markt voor duurzame energie biedt goede kansen voor innovatieve Nederlandse bedrijven. "Zowel bij nieuwbouw als bij de renovatie van bestaande gebouwen wordt veel aandacht besteed aan vooruitstrevende voorzieningen voor energieregeling en –besparing," zegt Jansen. "Nederlandse bedrijven in de energiesector kunnen dan ook scoren door in te spelen op trends die zijn ontstaan door de Duitse energietransitie." 

Wetenswaardigheden bij vestigen in Duitsland

1. De Duitse rechtbank is betrokken bij de inschrijving in het Handelsregister; zorg daarom voor een gewaarmerkte vertaling van uw KvK-uittreksel en uw statuten.
2. Het oprichten van een GmbH geeft uw onderneming een betrouwbare status.
3. Ga niet te snel van start, een grondige voorbereiding betaalt zich later terug!
4. In Duitsland zijn - meer dan in Nederland - voor een groot aantal werkzaamheden vergunningen vereist.
5. De Duitse fiscus is in bepaalde opzichten minder flexibel dan de Nederlandse belastingdienst. Let op de termijnen!

Tips voor starten in Duitsland
1. Denk niet te groot, maar bewerk de markt in etappes.
2. Zorg ervoor dat u de taal op zakelijk niveau goed spreekt.
3. Benader potentiële klanten via partners, zo wekt u vertrouwen.
4. Houd er rekening mee dat regels in Duitsland regels zijn en geen richtlijnen.
5. Heb geduld en investeer tijd en moeite in de nieuwe zakenpartner.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.