Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Omzet trekt aan, maar rek raakt eruit

25 mei 2012 - Ondernemers krijgen na enkele zeer moeizame kwartalen weer hoop. De groei trekt wat aan, vooral in de export van per saldo -2,3 procent naar + 10,9 procent. Die groei is lang niet genoeg om de economie weer vlot te trekken.

Er is weinig ruimte voor investeringen, de arbeidsmarkt blijft krimpen en de winstgevendheid is zorgwekkend laag. Dit blijkt uit de resultaten van COEN

Faillissement
Steeds meer bedrijven vallen om door opheffing of faillissement. Met de beperkte groei van de wereldhandel, de bezuinigingen door de overheid en de consument, die de hand op de knip houdt, is de vraag hoe lang de groei aanhoudt.
De productieve sectoren (industrie en landbouw) en de productievolgende sectoren (vervoer, groothandel en zakelijke diensten) zijn na een ronduit slecht eerste kwartaal een stuk positiever in hun verwachtingen voor het tweede kwartaal. De sectoren die het van de consument moeten hebben zijn een stuk negatiever gestemd. 

Export trekt aan

De groei van de export vindt plaats in de industrie (+8,8 procent), het vervoer (+24 procent), de zakelijke diensten (+5,9 procent) en in de groothandel (+9,0 procent). De toename van de binnenlandse groei doet zich in alle sectoren voor, behalve de horeca. Met de kanttekening dat er in de bouw en de landbouw sprake zal zijn van minder krimp.
Op de arbeidsmarkt duurt de krimp voort. Een slecht eerste kwartaal (per saldo -12,4 procent) wordt gevolgd door een iets minder slecht tweede kwartaal (per saldo -8,2 procent).
De neiging tot investeren neemt in het tweede kwartaal iets minder af van per saldo -8,2 procent naar -6,5 procent. 

Verslechtering winstgevendheid

De winstgevendheid staat op het laagste peil sinds het begin van de recessie, per saldo -twintig procent. Doordat de vraag dit jaar volgens tal van ramingen amper zal toenemen en de kosten blijven stijgen is het dieptepunt waarschijnlijk nog niet bereikt. Het uithoudingsvermogen van veel bedrijven wordt zwaar op de proef gesteld.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.