Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse bouwproductie loopt verder terug

25 mei 2012 - Maar liefst 77 procent van de gemeenten in Nederland overweegt minder sociale huur- en koopwoningen te (laten) bouwen. Veranderende regelgeving, teruglopende investeringsruimte bij woningcorporaties en de financiële problemen bij gemeentelijke grondbedrijven zijn de belangrijkste oorzaken.

Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte onder Nederlandse gemeenten naar het huidige beleid rondom sociale woningbouw.

Terugloop sociale woningbouw
Het voormalige kabinet heeft de nieuwbouwproductie tot 2015 geraamd op 67.000 woningen "Met het terugdringen van de bouw van sociale woningen, komt de Nederlandse bouwproductie waarschijnlijk nog verder onder druk te staan," aldus Frank ten Have partner bij Deloitte. "De helft van alle nieuwbouwwoningen was in 2010 immers nog sociale woningbouw." Gemeenten en corporaties hebben moeite de verborgen kosten van een sociale huurwoning (circa 80.000 euro per sociale huurwoning) op te brengen gegeven de huidige economische situatie. Ook mogen de corporaties alleen nog maar sociale huurwoningen ontwikkelen voor een kleinere doelgroep met een gezinsinkomen van circa 33.000 euro per jaar. In 2010 leverden corporaties in totaal nog 26.980 sociale huur-en koopwoningen op. 

Verkoop bestaand bezit
De plannen van het (voormalig) kabinet laten zien dat corporaties een fors deel van de toekomstige nieuwbouwproductie voor hun rekening zouden moeten nemen, gefinancierd met de opbrengsten uit verkoop van bestaand bezit (kooprecht voor zittende huurders). Nu de opbrengst uit verkoop van bestaand bezit tegen valt heeft dit tot direct gevolg dat de bouwproductie nog verder in gevaar komt. Gemeenten zullen op zoek moeten gaan naar andere partijen om bouwproductie te realiseren in de huursector.

Over het onderzoek
Het onderzoek is gehouden onder circa 40 gemeenten. Het onderzoek heeft het huidige gemeentelijk beleid voor sociale woningbouw in beeld gebracht evenals de verwachtingen van beleidsambtenaren, hoe dit beleid op korte termijn zal worden aangepast.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.