Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft mkb wil groeien door overnames

23 mei 2012 - Ruim de helft (56 procent) van de Nederlandse mkb-ondernemingen wil binnen drie jaar groeien door overnames. Zo blijkt uit het periodieke International Business Report (IBR 2012) van Grant Thornton. Dat percentage ligt 25 procentpunten boven het wereldgemiddelde (31 procent).

Ook op Europees niveau scoren we een stuk hoger. Dat geldt ook voor de bereidheid tot grensoverschrijdende overnames. Met 44 procent zit Nederland ruim boven het wereldgemiddelde (33 procent) en net boven het EU-gemiddelde (42 procent).
De acquisitiebereidheid in Nederland is zeker in vergelijking met onze buurlanden België, Duitsland, maar ook Frankrijk en Italië, groter. Slechts achttien procent van de Duitse mkb-bedrijven wil de komende drie jaar groeien door acquisitie. In België is dat 32 procent. Wel kijken Duitse ondernemingen meer over de grenzen om bedrijven over te nemen (58 procent). Het meest ambitieuze ‘acquisitieland’ is Georgië. Daar wil 66 procent van de mkb’ers groeien door overnames. Nederlandse ondernemers staan klaarblijkelijk stevig in hun schoenen. Maar liefst 88 procent verwacht zelf de komende drie jaar niet te worden overgenomen. Ook collega-ondernemers in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en EU-breed zijn positief over hun eigen positie/eigenaarschap. 

Middelgrote ondernemingen

"Het gaat in dit verband hoofdzakelijk om de middelgrote ondernemingen," licht Luc Daemen, partner Corporate Finance bij Grant Thornton toe. "Het zijn de solide bedrijven die denken over overnames, de kleine ondernemingen hebben het verhoudingsgewijs namelijk een stuk zwaarder dan de middelgrote ondernemingen en hebben dus wel wat anders aan hun hoofd." 

76 procent Nederlandse bedrijven wil groei financieren uit behaalde winsten

Net als voorgaande jaren is schaalvergroting de belangrijkste reden voor Nederlandse ondernemers om te acquireren (57 procent). Gevolgd door toegang tot nieuwe geografische markten (50 procent). Ook het verwerven van nieuwe technologie of merken is met 24 procent een argument. Opvallend is dat 76 procent van de Nederlandse bedrijven de groei door overname wil financieren via behaalde winsten. Financiering via de bank volgt op ruime achterstand (31 procent). Daar spreekt vertrouwen uit in de economische ontwikkelingen. Daemen: "We zien dat het Nederlandse bedrijfsleven minder pessimistisch is over de economische perspectieven dan vorig jaar. Veel ondernemers hebben de afgelopen tijd financieel orde op zaken gesteld en durven weer vooruit en over de grenzen te kijken. Dankzij een gezonde financiële uitgangspositie en positieve verwachtingen van ondernemers in landen die voor Nederland van belang zijn, waaronder de VS en Duitsland, is het niet vreemd dat de middelgrote ondernemingen ambitieus zijn en willen doorgroeien. Nederlandse bedrijven zijn vaak meer internationaal georiënteerd en ontvangen daardoor meer positieve impulsen uit het buitenland." 

BRIC-landen doen het wat rustiger aan

De zogenoemde BRIC-landen lijken het de komende jaren wat rustiger aan te doen als het gaat om overnames. Zo ‘scoorde’ Brazilië vorig jaar nog 47 procent, maar is dat inmiddels gedaald naar 40 procent. Ook ondernemers in Rusland (35 procent), India (37 procent) en China (33 procent) hebben minder overnameplannen dan in 2011. Daarnaast kijken deze landen veel minder over de grens dan andere landen. Mkb-bedrijven in India tonen in vergelijking met de andere BRIC-landen nog de grootste bereidheid om buiten het eigen land te acquireren (29 procent). Voor Brazilië, Rusland en China liggen die percentages respectievelijk op negentien procent, zes procent en 26 procent.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.