Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Waar bemoeit die casemanager zich mee?

23 mei 2012 - Wie ‘Verzuimpolitie’ van Zembla heeft gezien, kan zich afvragen of langdurige verzuimbegeleiding altijd goed geregeld is. Vaak wordt een verzuimbureau ingeschakeld dat ‘ontzorgt’. Maar volgens Zembla registreren sommige verzuimbureaus de (niet-)medische informatie in systemen die eenvoudig in te breken zijn.

Daarnaast bemoeien casemanagers zich vaak met medische informatie, wat alleen de bedrijfsarts mag doen. Dit geeft duidelijk meer zorgen, zo vindt Muriël Tigchelaar van MAT verzuimbeheer

Werkgever blijft verantwoordelijk
Hoe het hoort? De Wet Verbetering Poortwachter verplicht werknemer en werkgever binnen twee jaar alles uit de kast te halen om het herstel te bevorderen en te zorgen voor een optimale werkhervatting. Om dit proces in goede banen te leiden, wordt een casemanager aangesteld. De leidinggevende en P&O óf een externe partij kunnen deze rol uitoefenen. De werkgever blijft eindverantwoordelijk. 

Wat moet de casemanager doen?
Een casemanager is dus nodig, maar er is discussie over wat hij/zij moet doen. Vreemd, want in de ‘Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar’ is omschreven wat er gedaan moet worden en door wie. De casemanager is verantwoordelijk voor de ‘procesbewaking’ van verzuimdossiers. Hij/zij ziet er op toe, dat alle acties tijdig worden ingezet en alle partijen op een correcte manier informatie uitwisselen. 

Eigen risico werkgever
Houdt de werkgever voldoende toezicht wanneer de verzuimbegeleiding volledig wordt uitbesteed? Wie investeert in een meer zelfstandige aanpak kan nog winst behalen. Het wordt steeds belangrijker dat werkgevers zelf meer kennis krijgen. De overheid wil namelijk dat werkgevers voor twaalf jaar eindverantwoordelijk blijven: het ‘eigen risico dragen’. Voor werkgevers een extra zorg!

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.