Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Buitenland stabiele inkomstenbron ingenieursbureaus

8 mei 2012 - Net als de architecten verwachten ook Nederlandse ingenieursbureaus een verdere daling van de omzet in 2012. Dit blijkt uit het meest recente conjunctuuronderzoek van NLingenieurs onder haar leden, Nederlandse advies- en ingenieursbureaus.

Bij een meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek is het afgelopen kwartaal de omzet verder gedaald en ongeveer de helft van de ingenieursbureaus verwacht dat de omzet dit jaar lager uitpakt dan vorig jaar. Dat terwijl 2011 voor veel ingenieursbureaus ook al een slecht(er) jaar was. Voor volgend jaar hebben de bureaus de verwachting dat de omzet op hetzelfde niveau als dit jaar zal uitkomen. 

Orderportefeuille
Maar liefst 96 procent van de leden van NLingenieurs geeft aan dat onvoldoende vraag naar ingenieursdiensten de grootste belemmering is voor hun functioneren. De werkvoorraad in de branche neemt al geruime tijd af. Ten opzichte van het vorige kwartaal is de gemiddelde orderportefeuille nu iets toegenomen, maar nog steeds klein met gemiddeld 4,2 maanden werk in voorraad (tegen 3,8 maanden vorig kwartaal). Mid-2010 bedroeg de orderportefeuille nog 6,5 maanden. 

Internationale orders nemen toe
De activiteiten in het buitenland blijven voor de ingenieursbureaus een stabiele bron van inkomsten. Zo'n 40 procent van de internationaal opererende bureaus verwacht het komende kwartaal zelfs een stijging van de buitenlandse omzet. Ook de verwachtingen voor volgend jaar zijn positief te noemen. NLingenieurs raadt daarom haar leden (ook het MKB) aan om kansen over de grens te verkennen. 

Minder werkgelegenheid
Door de economische teruggang neemt de werkgelegenheid in de branche sinds anderhalf jaar af. Ook het afgelopen kwartaal is het aantal vaste medewerkers bij bijna een derde van de bedrijven gekrompen. Voor het komende jaar wordt een verdere afname van het personeelsbestand verwacht. Desondanks zijn er nog altijd bedrijven die personeel aannemen. Het is vaak sector-afhankelijk of de werkgelegenheid krimpt, stabiliseert of zelfs toeneemt. De krimp vindt momenteel vooral plaats bij bureaus die werkzaam zijn in de GWW en ruimtelijke ordening. 

Trage betalingen
Na onvoldoende vraag naar diensten ervaren ingenieursbureaus trage betalingen door opdrachtgevers als grootste belemmering. Langere betalingstermijnen zetten de liquiditeit van de bureaus onder druk. Met name aannemers, klanten in de industrie en projectontwikkelaars zijn traag met betalingen. NLingenieurs roept deze partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen en de problemen niet verderop in de keten neer te leggen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.