Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

FOSAG-NOA verheugd over handhaven laag BTW-tarief

3 mei 2012 - FOSAG-NOA vindt het positief dat de Tweede-Kamer op 26 april een zogenaamd stabiliteitsprogramma heeft vastgesteld. Daardoor wordt een forse bijdrage geleverd om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Gelukkig is het laag BTW-tarief schilderen-stukadoren in het stabiliteitsprogramma onverkort gehandhaafd.

Toch meent FOSAG-NOA dat over de afspraken ook kritische noten gekraakt moeten worden. De maatregelen die worden voorgesteld zijn onvoldoende om de crisis in de bouwnijverheid en de woningmarkt op te lossen. Bovendien worden er ook maatregelen genomen die naar verwachting zullen leiden tot extra lasten voor ondernemers. Bovendien lijkt een hervorming van het arbeidsrecht achterwege te blijven. 

Lobby behoud laag BTW-tarief schilderen-stukadoren

De inspanningen van FOSAG-NOA voor het behoud van het laag BTW-tarief hebben resultaat gehad. In het door VVD, CDA, D'66, Groen Links en ChristenUnie ondertekende stabiliteitsprogramma zijn bezuinigingen op het laag BTW-tarief arbeidsintensieve diensten niet aan de orde. Sterker: hoewel het hoog BTW-tarief wordt verhoogd naar 21 procent blijft het laag BTW-tarief onverminderd op zes procent gehandhaafd. FOSAG-NOA is blij dat de politiek heeft ingezien dat een extra verlies van 5.000 arbeidsplaatsen voor de sectoren schilderen en stukadoren en een toename van 40 procent zwartwerk voor de bedrijfstakken tot catastrofale gevolgen zou hebben geleid. De bedrijfstakken schilderen en stukadoren lijden al enorm onder de gevolgen van de economische crisis. De werkgelegenheid is in een kort tijdsbestek met vijftien procent (schilders) en 30 procent (stukadoors) terug gelopen. Er is eindelijk sprake van een lichtpuntje in deze zwaarste crisis sinds decennia. Toch stelt FOSAG-NOA dat waakzaamheid is geboden omdat de fiscale agenda van staatssecretaris Weekers formeel nog niet van tafel is. De staatssecretaris heeft nog steeds de wens om het laag en hoog BTW-tarief gelijk te schakelen. FOSAG-NOA zal met de verkiezingen in het vooruitzicht dan ook blijven pleiten voor het behoud van het laag BTW-tarief. 

Geen doorbraak crisis bouw- en woningmarkt

FOSAG-NOA realiseert zich dat bezuinigingen absoluut noodzakelijk zijn om te komen tot gezonde overheidsfinanciën. Toch vindt FOSAG-NOA dat de overheid meer initiatieven moet ondernemen om de crisis in de bouw te bestrijden. Maatregelen om doorstroming in de woningmarkt te bevorderen, zoals faciliteiten voor starters en liberalisatie van de huurmarkt, blijven achterwege.
Behoud van de overdrachtsbelasting draagt bij aan betere verkoop van woningen en is positief. Voor de in elkaar gestorte markt van nieuwbouw heeft een lage overdrachtsbelasting geen enkele betekenis De toegestane extra huurverhoging van een procent boven inflatie voor inkomens tussen 33.000,-- euro en 43.000,-- euro zal naar verwachting leiden tot extra bureaucratie en wellicht vreemde effecten.
De maatregel om vanaf 2013 bij nieuwe hypotheken alleen nog hypotheekaftrek toe te staan voor hypotheken die annuïtair gefinancierd worden, zal leiden tot extra hoge lasten. Bovendien blijven maatregelen om extra leencapaciteit te creëren achterwege. Daardoor is er onvoldoende stimulans om de doorstroming op de woningmarkt te bewerkstelligen.
FOSAG-NOA gaat er vanuit dat het extra budget van 200 miljoen euro voor woningisloatie en duurzaam bouwen ook zal worden besteed aan producten/diensten uit afbouw en onderhoud zoals gevelisolatie en isolerend (dubbel)glas.
Omdat de bouwnijverheid meer dan andere sectoren wordt getroffen door de economische crisis en er geen verbetering is voorzien in de jaren 2012-2013 roept FOSAG-NOA het Parlement op meer maatregelen te nemen die de crisis in de bouwnijverheid en woningmarkt kunnen verlichten. 

Extra kostenstijgingen voor ondernemers in afbouw en onderhoud 
Veel bedrijven in afbouw en onderhoud hebben de grens van de financiële mogelijkheden bereikt. Extra kostenstijgingen zijn niet meer te verteren.
FOSAG-NOA maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de afspraken waardoor ondernemers vanaf 2014 de eerste zes maanden van de WW moeten betalen. De organisaties zullen de gevolgen van deze voorstellen intensief gaan bestuderen. Wel moet worden aangegeven dat veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf naar alle waarschijnlijkheid de lasten van de eerste zes maanden WW niet zelfstandig kunnen betalen. Anderzijds bestaat er ook volstrekte onduidelijkheid aan welke verplichtingen een collectief fonds of individuele werkgever moet voldoen.
Het feit dat het stabiliteitsprogramma niet concreet is over een verspoeling van het ontslagrecht baart zorgen. Dat de ontslagvergoedingen worden bijgesteld is positief, maar negatief is dat de werkgever dan moet bijdragen aan omscholing voor werknemers Ook de aankondiging dat er in 2013 een extra heffing wordt opgelegd aan werkgevers in het kader van de WW-regeling is volstrekt onaanvaardbaar. 

Stijgende pensioenkosten
FOSAG-NOA maakt zich grote zorgen over de stijgende pensioenkosten. De maatregel om vanaf 2013 de pensioengerechtigde leeftijd ieder jaar met één maand te verhogen, biedt onvoldoende oplossing. In beginsel dienen veel bedrijfstakpensioenfondsen een kostendekkende premie te heffen. Ondanks het feit dat veel pensioenfondsen forse stijgingen van pensioenpremies hebben moeten doorvoeren, worden er mede als gevolg van de crisis bij veel fondsen geen kostendekkende premies opgelegd. Als toezichthouder kan De Nederlandse Bank pensioenfondsen wel verplichten een kostendekkende premie op te leggen. Als sociale partners geen overeenstemming bereiken over aanpassing van de regelingen zal de DNB naar alle waarschijnlijkheid forse premiestijgingen opleggen ongeacht de vraag of sociale partners dat wel of niet wensen. De bedrijfstakken bouwnijverheid en schilderen kunnen zich dat niet permitteren. Aandacht van de overheid voor deze dreigende problematiek is dringend gewenst.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.