Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

2 mei 2012 - ‘Ondernemers willen niet werken onder een baas’. Dat is het beeld wat de gemiddelde Nederlander heeft bij een zelfstandig ondernemer. Nu is er ook een grote groep zelfstandigen die tevens in loondienst werkt: de ‘hybride ZZP’ers’.

Ieder jaar komen er meer hybride ZZP’ers bij, blijkt uit informatie van de Kamer van Koophandel. Dit zijn ondernemers die, weliswaar parttime, juist wél voor een baas werken. Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group blijkt dat waar fulltime ondernemers veelal hun onafhankelijkheid vooropstellen, voor deze hybride ZZP’ers persoonlijke ontwikkeling en idealen eveneens een grote rol spelen in het ondernemerschap. 

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor deeltijd ondernemer

De belangrijkste redenen voor zowel de fulltime als de hybride ZZP’er om voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen, zijn het indelen van de eigen tijd in en onafhankelijkheid. Voor fulltime ZZP’ers speelt onafhankelijkheid een belangrijkere rol dan voor hun hybride collega’s. Deeltijd ondernemers vinden het daarentegen belangrijker dan de fulltime ZZP’ers dat ze de ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden in eigen hand hebben. 

Onafhankelijkheid staat hoog in het vaandel bij fulltime ZZP’er
Dit verschil zien we ook terug bij de belangrijkste redenen om een bepaalde opdracht aan te nemen. Wanneer ZZP’ers een opdracht aannemen, baseren zowel de hybride als de fulltime ZZP’ers hun keuze voornamelijk op de inhoud en de uitdaging van de opdracht. De fulltime ondernemer hecht daarbij vaker belang aan de mogelijkheid alleen te kunnen werken, terwijl de hybride ondernemer persoonlijke idealen belangrijker vindt. 

Het aantal ZZP’ers neemt toe

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel stonden er vorig jaar 721.068 ZZP’ers ingeschreven in het KvK register. Dit waren er 67.535 meer dan in 2010. Er is voor 2012 opnieuw een groei voorspeld. Volgens het ondernemerspanel van de KvK 2011 werkt zo’n zeventien procent van de ZZP’ers tevens in loondienst. Ook dit aantal is stijgende, al wordt dit niet cijfermatig onderbouwd. Steeds meer ondernemers kiezen er blijkbaar voor om hun persoonlijke idealen tot uiting te brengen door voor zichzelf te beginnen, maar willen daarnaast wel de zekerheid houden van een vast inkomen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.