Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 november 2010
 

 
 

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is in de periode 2000-2009 bijna verdubbeld tot ruim 350.000. Dit blijkt uit onderzoek dat EIM verricht heeft op verzoek van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

In deze periode is het aandeel van de zzp’ers in de beroepsbevolking toegenomen van 2,6 naar 4,6 procent. Zowel in 2008 als in 2009 is er, vergeleken met de eraan voorafgaande jaren, sprake van een relatief forse groei van het aantal zzp’ers. In 2009 was van de werkzame beroepsbevolking bijna een op de twintig personen een zzp’er. 

Definitie
De gekozen definitie van zzp’er is van grote invloed op het gemeten aantal zzp’ers en de ontwikkeling daarvan. Het meest relevante criterium in de EIM-definitie is de eis dat ondernemers voornamelijk hun eigen arbeid (kennis, kunde, vaardigheden) verkopen. In de enquête is dit door de respondenten zelf aangegeven. Als alle ondernemingen zonder personeel geteld worden, ontstaat een heel ander beeld. Een voorbeeld is het Centraal Economisch Plan (CEP) 2010 van het CPB, waarin gesteld wordt dat het aantal ondernemingen zonder personeel amper toeneemt. Dat komt omdat bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening het aantal zzp’ers sterk groeit, terwijl in de detailhandel het aantal ondernemers zonder personeel – overwegend geen zzp’ers in de EIM-definitie – juist daalt.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken