Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bereikbaarheid MKB is in de afgelopen jaren verbeterd

12 april 2012 - Door de bevolkingsgroei en het toenemende autobezit groeien de verkeersstromen. Toch lijken de bereikbaarheidsproblemen juist af te nemen als gevolg van het gunstige weer, de opening van spitsstroken en de economische recessie en de daarmee samenhangende afnemende bedrijvigheid.

Ook MKB-ondernemers ervaren minder vaak hinder ten aanzien van de bereikbaarheid van hun bedrijf, zo blijkt uit onderzoek van Panteia-EIM.

Minder hinder
Het percentage MKB-ondernemers dat hinder ervaart is in de jaren 1999-2011 steeds verder afgenomen. Dit blijkt uit een meting gehouden onder 1000 ondernemers. In 2011 gaf tien procent  van de MKB-ondernemers aan hinder te ervaren; in eerdere metingen in 1999, 2003 en 2007 lag dat percentage beduidend hoger. Op dit moment zeggen MKB-ondernemers het vaakst hinder te hebben bij het bereiken van de klanten en om zelf bij het eigen bedrijf te komen. MKB-ondernemers geven juist minder vaak aan dat door personeel, leveranciers en klanten hinder wordt ervaren om naar het bedrijf te komen.

Eigen maatregelen
MKB-ondernemers noemen flexibele werktijden en thuiswerken het meest als maatregel die zij hebben doorgevoerd om hinder in de bereikbaarheid te vermijden. De rek van deze maatregelen lijkt er voor de toekomst uit te zijn. De invoering van flexibele logistiek, bijvoorbeeld ’s nachts laden en lossen of buiten de ochtend- en avondspits omrijden, wordt minder vaak als maatregel genoemd die al is doorgevoerd. Ondernemers zijn voor de invoering van flexibele logistiek dan ook vaak afhankelijk van derden; klanten, leveranciers en gemeenten. Slechts vier procent van de MKB-ondernemers geeft aan dat zij behoefte hebben aan een beter bereikbare locatie.

Maatregelen overheid
De overheid heeft verschillende maatregelen aangekondigd om de bereikbaarheid voor het bedrijfsleven te verbeteren. Het gaat dan onder meer om ruimere openstelling van de spitsstroken, verlengen van in- en uitvoegstroken, het belonen van rijden buiten de spits. Een kwart van de MKB-ondernemers zegt vertrouwen in de maatregelen te hebben. Bijna tweederde van MKB-ondernemers geeft aan de beste oplossing voor verbetering van de bereikbaarheid niet te weten. 

Top vijf
De top vijf  van maatregelen die ondernemers het meest noemen zijn:
- aanleggen en verbreden van meer wegen
- flexibiliseren van werktijden en aanlevertijden van goederen
- verbeteren en goedkoper maken van het Openbaar Vervoer
- verminderen van woon-werkverkeer door stimuleringsmaatregelen
- het spreiden van het verkeer

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.