Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

11 april 2012 - Dat concludeert de taskforce Inkomenszekerheid ZZP, onder leiding van mr. Theo Gommer MPLA (directeur Wetenschappelijk Bureau Akkermans & Partners Groep) en Fred de Boer (voorzitter VZZP) in haar nota ‘Inkomenszekerheid ZZP'ers maakbaar’.

Het aantal zzp'ers blijft groeien, maar op het vlak van hun sociale zekerheid is nog veel te doen en veel te wensen. Hoezeer de zzp'er ook zelf verantwoordelijk is, het is momenteel niet ondenkbaar dat over enkele decennia grote groepen voormalig zzp'ers geen adequaat (pensioen)inkomen genieten.

Sociale zekerheid
Om zowel zekerheid te scheppen tegen onverwachts optredende arbeidsongeschiktheid als om een eventuele toekomstige armoedeval te voorkomen is een samenhangende beleidskader nodig. De taskforce analyseert alle belangrijke elementen van sociale zekerheid en doet suggesties hoe zzp’ers daaraan beter dan nu, kunnen deelnemen. Voorzorg, dat wil zeggen toegang tot, breed opgevat, de structuur en voorzieningen van de sociale zekerheid, is beter dan nazorg als door onvoldoende inkomen later, de kans bestaat te moeten aankloppen bij de overheid, lees: de gemeenschap.

Politiek

De VZZP is voorstander van een sociaal stelsel voor werkenden; werknemers en zzp’ers. In de sterk veranderende arbeidsmarkt is het klassieke patroon van  werkgever en werknemer niet meer toereikend. Grensoverschrijding tijdens het werkzame leven - van werknemer naar ondernemer of zzp’er en vice versa- moet soepel kunnen verlopen zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het recht op sociale zekerheid en de plicht tot premieafdracht. Een ondernemende samenleving heeft ook daarom behoefte aan nieuwe sociale arrangementen voor werkenden (werknemers en zzp’ers). Deze en andere thema’s die te maken hebben met de positie van zzp’ers in het sociale stelsel vragen vooral politieke keuzes.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.