Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zes tips om flink fiscaal voordeel te realiseren met RDA-regeling

6 april 2012 - Het bedrijfsleven kan met ingang van 2012 een flink fiscaal voordeel realiseren bij investeringen in S&O-projecten (speur- en ontwikkelingswerk). De regering stelt in 2012 een totaalbedrag van 250 miljoen euro ter beschikking voor investeringen in bijvoorbeeld nieuwe apparaten en bedrijfsmiddelen ten behoeve van innovatie en Research&Development.

Vanaf 1 mei kunnen ondernemers hun aanvraag indienen om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe RDA-regeling (Research en Developmentaftrek) waarmee 40 procent van het totaal geïnvesteerde bedrag van de winst mag worden afgetrokken. Er gelden echter wel een paar spelregels bij de aanvraag ervan.

Zes tips
Annette van Mil van Accon avm adviseurs & accountants geeft een paar praktische tips: 

1. De RDA-aanvraag kan tegelijkertijd met de WBSO-aanvraag (afdrachtsvermindering loonbelasting voor speur- en ontwikkelingswerk) worden gedaan.
Een aanvraag mag meerdere projecten bevatten. Aanvragen mogen elkaar niet overlappen. Een aanvraag moet vooraf en minstens een kalendermaand voor het begin van de periode waarop de aanvraag betrekking heeft worden ingediend bij Agentschap NL. 

2. Maak een reële inschatting van de uitgaven, maar schat ze niet te laag in!
De RDA-beschikking wordt achteraf namelijk niet meer naar boven bijgesteld. Na afloop van het kalenderjaar wordt wel via een correctie-beschikking naar beneden bijgesteld, als blijkt dat de kosten te hoog zijn ingeschat. 

3. Er geldt geen maximum bedrag per aanvrager.
Afzonderlijke uitgaven die hoger zijn dan een miljoen euro kunnen echter niet in één jaar worden opgevoerd. In dat geval kan vijf jaar lang twintig procent van de kosten (per kalenderjaar) worden opgenomen. 

4. De kosten en uitgaven komen alleen voor aftrek in aanmerking als de verplichtingen hiervoor ná 1 januari 2012 zijn aangegaan en kunnen dus niet met terugwerkende kracht worden gedaan over eerdere investeringen van de periode vóór 1 januari 2012.
Voor de kosten en uitgaven tussen 1 januari 2012 en 1 mei 2012 kan met terugwerkende kracht een RDA-beschikking worden aangevraagd. 

5. De RDA kan alleen worden aangevraagd door ondernemers die ook gebruik maken van de WBSO-subsidie.
Beide subsidieregelingen zijn gekoppeld. 

6. Zowel ondernemers in de zin van de vennootschapsbelasting (bijvoorbeeld een BV) als ondernemers in de inkomstenbelasting (bijvoorbeeld een eenmanszaak) kunnen RDA-subsidie aanvragen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.