Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Gebrek aan instroom zet rem op installatiebranche

15 maart 2012 - Het gebrek aan instroom van jong personeel in de installatiebranche is nijpend. Installateursvereniging UNETO-VNI verwacht dat er binnenkort al 15.000 vakmensen te weinig zijn om alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

De installatiebranche heeft de komende jaren juist extra jonge vakmensen nodig om de uitdagingen van de branche, zoals energiebesparing en duurzaamheid, waar te kunnen maken. Om jongeren te wijzen op de carrièremogelijkheden in de sector ondersteunt UNETO-VNI het initiatief Skills Masters dat vanaf vandaag in Ahoy Rotterdam plaatsvindt.
Volgens Marcel Engels, voorzitter van UNETO-VNI, dreigen de tekorten de komende jaren alleen maar op te lopen. "De installatiebranche doet er alles aan om werknemers aan te trekken, maar wij zijn niet de enige sector die jonge mensen probeert binnen te halen. Er ontstaat nu een enorme concurrentie tussen branches." 

Baangarantie

Volgens Engels bestaat er in Nederland een verkeerd beeld van de beroepen in de installatiebranche. Veel gehoorde vooroordelen zijn dat het gaat om zwaar en vuil werk en dat er onvoldoende carrièreperspectief is. Daarnaast denkt men dat een baan als installateur of monteur eenzijdig. Engels vindt dat deze beeldvorming volstrekt niet strookt met de werkelijkheid. "De installatiebranche is een echte hightech sector, met volop carrièrekansen. Een keuze voor een loopbaan in de installatiebranche is bijna synoniem met een baangarantie." 

Skills Masters

Skills Masters is het grootste beroepskeuze-evenement van Nederland. Tijdens de beroepenwedstrijden tonen jonge vaktalenten hun deskundigheid en strijden zij om de nationale titel op hun vakgebied. De vakgebieden zijn: elektrotechniek, koudetechniek, metalen dakdekken en sanitair- en verwarmingstechniek. De winnaar per vakgebied strijdt in de World Skills om de wereldwijde titel. Hierdoor ontstaat ook op wereldniveau meer aandacht voor vaktechnici. Het evenement is tot en met zaterdag te bezoeken in Ahoy Rotterdam.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.