Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Databescherming jaagt bedrijven onnodig op kosten

8 maart 2012 - Het voorstel voor de nieuwe Europese richtlijn voor gegevensbescherming maakt te weinig onderscheid tussen gewone en risicovolle bedrijfsprocessen, en zorgt daarmee voor onnodige administratieve en nalevingskosten voor het bedrijfsleven.

Dit stellen VNO-NCW en MKB-Nederland in een persbericht op EZ Press. Zij schrijven dat eveneens in een brief aan de Tweede Kamer, die het voorstel deze week bespreekt. 

Maatregelen
De richtlijn schrijft voor bij welke bedrijfsgrootte bedrijven maatregelen moeten treffen, zoals het aanstellen van een data protection officer. Volgens de werkgeversorganisaties zou echter niet de bedrijfsgrootte het richtsnoer moeten zijn, maar de feitelijke risico’s van het ‘lekken’ van gegevens. Anders moeten grote bedrijven maatregelen treffen terwijl er geen sprake is van risico, en hoeven kleine bedrijven waar wel risico’s zijn, geen maatregelen te nemen. 

Uitzonderingen
In de huidige wet worden daarnaast uitzonderingen gemaakt voor verwerking van gegevens die geen risico vormt voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen. In het nieuwe voorstel komen nauwelijks uitzonderingen voor. 

Eigen regels
De Europese Commissie heeft bij het opstellen van de richtlijn onvoldoende rekening gehouden met de eigen regels die sectoren als de banken, de verzekeraars en de zorg zelf al hebben ingesteld, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Verder zouden maatregelen ook zoveel mogelijk moeten worden beperkt tot de internetactiviteiten van bedrijven.


Bron: EZ Press Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jan

8-03-2012 11:00  |  

Databescherming is hetzelfde als een Veiligheidsgordel of Airbag in de auto.
Een Airbag in je auto ontslaat je niet van de verplichting om ook de gordel te dragen. En liefst zo min mogelijk bellen in de auto, want dat leidt af.

In dit licht moet je ook databescherming zien. Het is droevig te constateren dat dit voor veel bedrijven een sluitpost op projecten is. In Duitsland is dit vaak de eerste prioriteit en ziet men vervolgens hoeveel kudo's er nog overblijven voor de rest van het project. Bij ons is het precies andersom. Welk land heeft de meest bloeiende ICT sector?

We moeten meer de hand in eigen boezem steken en minder vertrouwen hebben in het feit dat een 'ander het wel goed regelt' 'dus hoef ik er minder aandacht/
tijd/geld aan te besteden'.

GOAL trainingen

19-03-2012 15:17  |  

Tja, het bekende kalf dat eerst verdrinken moet in de befaamde put. Daarop draaine dan weer bedrijfjes die een lucratieve business weten te maken van jouw gecrachte harddisk. Het toverwoord is ook hier discipline. Gewoon regelmatig backuppen, regelmatig je updates draaien en zorgen voor een goede firewall en virusbescherming. Geen rocket science. Makkelijk zelf te regelen!

An Peters

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.