Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Stichting ZZP Nederland lanceert website

3 november 2010 - Vanaf 1 november dit jaar beschikken ZZP’ers over een eigen stichting en website. Doel van de oprichter Peter Tijssen van de ‘Stichting ZZP’ is om zelfstandigen zonder personeel en klanten via de website met elkaar in contact te brengen.

Contacten tussen ZZP'ers onderling staan centraal waarbij de mogelijkheid bestaat voor ZZP'ers om een netwerk te vormen en elkaar van dienst te zijn. Initiatiefnemer is Peter Tijssen uit Hapert. Sinds 2007 is hij zelf ZZP-er en directeur van SBR Consultancy B.V. Peter mist een dergelijk netwerk: "Op dit moment ben ik met een opdracht bezig. Als nu een opdrachtgever belt voor een nieuwe opdracht moet ik nee-verkopen maar ik kan de klant niet doorverwijzen naar een collega ZZP-er simpel omdat ik niet precies de competenties en kwaliteiten van anderen ken. Ook komt het voor dat ik bij een bepaalde opdracht specifieke expertise wil inschakelen. ZZP-er zijn is een solitaire aangelegenheid. Vandaar dat ik een goed netwerk mis. Dit signaal kreeg ik ook van collega’s en dat deed me besluiten een netwerk op te richten." 

Vraag en aanbod via eigen website
Belangrijk hierbij is het bijhouden van een website transparant voor opdrachtgevers en ZZP'ers onderling: aangeslotenen van de Stichting kunnen gratis informatie (bijvoorbeeld visitekaartje of CV) plaatsen op de website en zijn zodoende duidelijk vindbaar voor opdrachtgevers. Het is een presentatieplatform. Tijssen: "Via de Stichting ZZP en de website willen we niet alleen contacten en ervaringen uitwisselen maar ook opdrachten." Voor de opdrachtgever heeft de website ook een voordeel: alle aangesloten ZZP-ers staan overzichtelijk geordend per branche en postcode. Bedrijven en organisaties kunnen op de website gratis opdrachten voor ZZP-ers plaatsen: dé een loket gedachte voor al het tijdelijk werk van en voor ZZP-ers. De Stichting is er voor alle ZZP-ers: van administratief tot bouw, van ICT tot tuinonderhoud, van metaal tot schoonmaak. Elke branche is vertegenwoordigd. Ook de definitie is breed: het kan gaan om het uitvoeren van administratie voor een uur per week, het timmeren van een kast tot interim-management voor de periode van een jaar. De website is bedoeld voor al het tijdelijk werk. 

Sterke groei en behoefte aan ZZP-ers
Steeds meer mensen gaan voor zichzelf beginnen als ZZP-er. Ze kiezen voor vrijheid en gaan de dingen doen waar ze echt goed in zijn en zin in hebben. Ook bedrijven en organisaties doen in toenemende mate een beroep op ZZP-ers. Tijssen: "Een probleem of opdracht moet vaak binnen een gelimiteerd tijdbestek worden uitgevoerd. Vaak kunnen organisaties niet aan deze eisen voldoen. Daartoe ontbreekt het vaak aan specifieke expertise, tijd en capaciteit. Door aanhoudende bezuinigingen zijn er nu vaak minimale bezettingen in bedrijven en organisaties. Veel organisaties zijn tegenwoordig niet meer ingericht op het zelf uitvoeren van extra opdrachten. En .. als de ZZP’er de opdracht heeft uitgevoerd heeft de opdrachtgever geen verdere verplichtingen meer". De arbeidsmarkt zal in de toekomst ook veel flexibeler moeten worden. Het huidige model is uitgeput en bevindt zich in een systeemcrisis. Gebaseerd op doelmatigheid en op coördinatie tussen individuen zullen ZZP-ers aan de basis staan van het nieuwe economische model. 

Stichting: geen winstoogmerk
Bewust is gekozen voor de rechtsvorm Stichting. Tijssen: "Bedrijven en organisaties kunnen gratis opdrachten voor tijdelijk werk plaatsen op de website. ZZP-ers kunnen zich aansluiten bij de Stichting voor een bedrag van 25 euro per jaar en kunnen zich presenteren op de website. Bij een match voor een opdracht ontvangen ze een email en kunnen dan zelf in contact treden met de opdrachtgever. De website wordt een soort centrale database voor al het tijdelijk ZZP-werk, keurig gerangschikt op postcode en branche. Voor zover bekend is er in Nederland nog geen site waarop vraag en aanbod van tijdelijk ZZP werk op deze manier wordt samengebracht. 

Netwerken
De Stichting wil ook het netwerken promoten. Er zijn ideeën om per regio en/of per branche afdelingen op te richten. Een afdeling kan dan netwerkbijeenkomsten zoals lezingen organiseren en op deze manier ZZP-ers met elkaar in contact brengen, ervaringen maar ook opdrachten uit wisselen: netwerken op lokaal niveau! Tijssen: "Graag kom ik dan ook in contact met collega’s die een lokale afdeling willen oprichten."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.