Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Forse toename faillissementen in januari

3 februari 2012 - Het aantal faillissementen is in de eerste maand van 2012 flink gestegen. In totaal legden maar liefst 948 bedrijven en natuurlijke personen het loodje. Dat is een toename met ruim twintig procent ten opzichte van de eerste maand van vorig jaar.

Over geheel 2011 steeg het aantal bedrijven en personen dat bankroet ging slechts fractioneel. Sectoren die het nieuwe jaar slecht begonnen, zijn de financiële dienstverlening, de detailhandel en de bouw. Dit blijkt uit de cijfers over januari die faillissementsdossier.nl heeft gepubliceerd. 

Zwaar weer advieskantoren

Het aantal financiële instellingen dat failliet ging steeg met ruim 30 procent naar 117. Vooral assurantietussenpersonen, hypotheekbemiddelaars en andere financiële advieskantoren hebben het zwaar. "De markt voor levensverzekeringen ligt al een aantal jaren stil, hetzelfde geldt voor de hypotheekmarkt. Daardoor dalen de inkomsten, terwijl de lasten gewoon doorlopen. Op een gegeven moment houdt het een keer op," aldus Rienk Andriessen, woordvoerder van Adfiz. 

Detailhandel en bouw
Ook in detailhandel gingen in januari ruim 30 procent meer bedrijven onderuit. De reguliere detailhandel kampt al een aantal jaren met sterke concurrentie van webwinkels. Verder gaat de sector gebukt onder het tanende consumentenvertrouwen.
Het aantal failliete bouwbedrijven groeide in de eerste maand van het nieuwe jaar met 27 procent tot 126. Die toename is opvallend; in 2011 was er nog een lichte daling. 

Enquête: crisis verergert

De kans dat de groei van het aantal faillissementen de komende maanden aanhoudt, lijkt niet onaannemelijk. Maar liefst 64 procent van de bezoekers van faillissementsdossier.nl verwacht dat de economische crisis dit jaar ernstiger vorm aan gaat nemen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.