Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Inschrijving Herman Wijffels Innovatieprijs geopend

3 februari 2012 - De inschrijving voor de elfde editie van de Herman Wijffels Innovatieprijs is geopend. De prijs heeft als doel ondernemers te helpen hun kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken.

De inschrijving loopt tot en met 31 maart. Het totale prijzengeld bedraagt 122.500 euro. Initiatiefnemer is de Rabobank.

Relevante en rendabele innovaties
Innovaties met maatschappelijke impact die ook nog eens rendabel zijn. Daar gaat het om. Bijvoorbeeld door op een andere manier samen te werken dan we gewend waren. Bedrijven die nieuwe coalities aangaan. Wat voor de een afval is, kan voor de ander als grondstof dienen. "Dat zijn innovaties die die veel mogelijkheden bieden," zegt Piet Moerland, bestuursvoorzitter Rabobank Nederland. "Als coöperatieve bank weten we als geen ander wat de voordelen van samenwerken zijn. Juist om een omslag te kunnen maken in economisch zware tijden, roem ik de Nederlandse ondernemers die kansen zien en samenwerken aan verduurzaming van economische processen." 

Duurzame innovaties met impact

Ondernemers met duurzame innovaties in technieken, in diensten, in processen, in organisatievormen, kunnen zich aanmelden. Het moet gaan om een innovatie die al goed ontwikkeld is, maar nog niet op de markt (prototype, concept). Belangrijk is dat de innovatie een duurzaam doel heeft, kansrijk is en een grote maatschappelijke impact heeft. De innovatie moet echt een verschil kunnen maken in de wereld van morgen. Voorbeelden zijn innovaties op het gebied van biobased economy, de circulaire economy en cradle to cradle, innovaties die een alternatief bieden voor de grondstoffenschaarste of een heel productieproces in kaart brengen (traceability). Ook sociale en organisatorische innovaties die duurzaam ondernemen bevorderen, kunnen meedoen. 

Meedoen?
Iedereen kan inschrijven, klant of niet-klant. Allerlei combinaties zijn mogelijk: een samenwerkingsverband tussen verschillende personen en/of bedrijven, kennisinstellingen enz. Maar ook starters, studenten of particulieren kunnen meedoen. Een deelnemer hoeft nog geen ondernemer te zijn, maar moet wel de ambitie hebben om er – eventueel samen met anderen – een rendabele onderneming van te maken of op termijn een samenwerkingsverband aan te gaan. Innoveren is vooral ook samenwerken! 

Hoofdprijs 50.000 euro

De hoofdprijs bedraagt 50.000 euro, tweede prijs 37.500 euro, derde prijs 25.000 euro en de aanmoedigingsprijs voor jonge ondernemers bedraagt 10.000 euro. Er is nog meer: de Herman Innovatieprijs opent deuren, levert veel publiciteit op en geeft de winnaars toegang tot belangrijke netwerken. De prijs geeft een vinding dus een flinke impuls. Gebroeders Schilder (winnaars 2011 met de overlevingsbak voor visbijvangst): ‘Het is ongekend wat het winnen van de prijs losmaakt. We worden platgebeld door de pers, we zitten opeens aan tafel in Brussel. Normaal zouden we niet verder komen dan de stoep!’ 

Over de prijs
In 1999 nam Herman Wijffels afscheid als voorzitter van de toenmalige hoofddirectie van Rabobank Nederland. Als afscheidscadeau bood de Rabobank hem een fonds aan waarvoor hij zelf het doel mocht bepalen. Hij koos ervoor om innovatie en duurzaam ondernemen te stimuleren. Voor de realisatie hiervan werd de Herman Wijffels Innovatieprijs in het leven geroepen. In de afgelopen jaren is de prijs uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Nederland.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.