Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zeven tips om slim op brandstofkosten te besparen

2 februari 2012 - Met de hoge brandstofprijzen van dit moment loont het absoluut om strenger op de kosten te letten. Zeker wanneer u als ondernemer veelvuldig op de weg zit of meerdere personeelsleden met een leaseauto in dienst hebt.

Brandstofkosten bedragen ongeveer 25 tot 30 procent van de totale autokosten, door slim te rijden en te tanken zijn eenvoudig besparingen van tien procent te realiseren. 

Grote besparingen
Wanneer er uitgegaan wordt van een gemiddelde van 30.000 autokilometers per jaar voor een benzineauto en 40.000 autokilometers voor een dieselauto kan er jaarlijks ongeveer 400 euro per auto bespaard worden. Wanneer een onderneming meerdere leaseauto’s in bezit heeft, kan dit bij een gemiddeld wagenpark van zestien auto’s en een gelijke verdeling van benzine- en dieselauto’s leiden tot een besparing van meer dan 6.000 euro per jaar. 

Tips
Maar hoe kan een onderneming die tien procent besparingen behalen? Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Manager bij ALD Automotive geeft een aantal tips: 

1. Kies zuinigere auto’s

Stimuleer medewerkers om een zuinigere auto te gaan rijden door bijvoorbeeld voor deze modellen een budgetoverschrijding toe te staan. Dit bespaart de onderneming niet alleen brandstofkosten, maar de bestuurder bespaart, afhankelijk van het type auto, ook op de bijtelling van de auto. Een andere optie is om leasebudgetten inclusief brandstof te hanteren. Zo loont het voor de leaserijder om een zuinigere auto te kiezen. 

2. Begrens de tankpas

Voor veel brandstoffen zijn er ook duurdere alternatieven te koop, zoals V-Power, Excellium of Ultimate. Om kosten te besparen is het mogelijk om deze duurdere brandstoffen op de tankpas van de leaserijder te blokkeren. Wanneer er voor het werk geen kilometers in het buitenland gemaakt hoeven te worden, kan ook het tanken in het buitenland geblokkeerd worden. 

3. Maak er een wedstrijd van

Wanneer er binnen de onderneming meerdere leaserijders zijn, kan er ook op een ludieke manier geprobeerd worden te besparen op brandstof. Zet een interne wedstrijd op en loof een prijs uit voor de meest zuinige rijder(s) binnen het bedrijf. Ervaring wijst uit dat dit tot een aanzienlijke besparing kan leiden. 

4. Kies uw tankstation zorgvuldig

Het kan al snel tot zeven cent per liter schelen als er gelet wordt op waar er getankt wordt. Er zijn diverse apps voor de smartphone beschikbaar die laten zien waar er precies goedkoop getankt kan worden. Een voorbeeld is de Benzine-Jip app. 

5. Bied alternatieven

Niet alle kilometers hoeven altijd met een auto gemaakt te worden. Misschien is het openbaar vervoer ook een optie of een (elektrische) scooter voor kortere ritjes door de stad. Bied deze alternatieven aan wanneer deze geschikt zijn voor de organisatie. 

6. Monitor de rijstijl

Maak medewerkers bewust van hun rijstijl. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een speciale app. 

7. Maak gebruik van de functies van de auto

De huidige moderne auto’s bevatten standaard vaak al een aantal functies voor brandstofbesparing. Maak daarom gebruik van de cruise control, het start-stopsysteem en de weergave van de bandenspanning. Deze functies zorgen ervoor dat de auto een stuk zuiniger zal rijden.

Doorsturen  |  4  |  Nieuwsbrief

Reacties

Sanchit

2-02-2012 10:58  |  

Zijn heel bruikbare tips. Veelal denkt men niet na over brandstofbesparing bij de aanschaf of lease terwijl vooral dat een bepalende factor moet zijn bij de aanschaf/lease.

Paul Koeleman

2-02-2012 12:13  |  

Andere mogelijkheden zijn bv. de airco bij buitentemperatuur onder 6 graden uitzetten en 10 km/h minder snel gaan rijden. Dit zorgt voor zeker 15% kostenbesparing, simpel maar het werkt.

Tineke

2-02-2012 15:36  |  

De (electriache) fiets is ook een zeer goede mogelijkheid. In de stad prima, een ecologische gezondheidsbevorderende manier van reizen en houd je medewerker fit, zonder al te veel inspanning.

Suzan Smets

16-03-2013 18:23  |  

Bij 30.000 km/ jaar is het rendabel om op autogas te gaan rijden; dan kun je meer dan � 400,00 per jaar besparen.
Het omslagpunt ligt bij 15.000 km/ jaar.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.