Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Beloon uw werknemers voor zuinig rij- en tankgedrag

26 januari 2012 - De recente stijgingen van de brandstofprijzen hebben niet of nauwelijks invloed op het tank- en rijgedrag van zakelijke rijders. Maar ook werkgevers die uiteindelijk voor de kosten opdraaien lijken (nog) niet gemotiveerd om medewerkers aan te zetten tot minder en/of zuiniger rijden.

Daardoor laat het Nederlandse bedrijfsleven op jaarbasis duizenden tot tienduizenden euro’s aan mogelijke besparingen liggen. Dat constateert LeasePlan Nederland op basis van analyses onder meer dan 100.000 zakelijke rijders in Nederland. LeasePlan denkt dat het structureel belonen van zakelijke rijders voor brandstofzuiniger rijgedrag uitkomst biedt om de brandstofkosten beheersbaar te houden. 

Tank- en rijgedrag
In geval van een extreem hoge olieprijs kunnen werkgevers zelf het tank- en rijgedrag van leaserijders beïnvloeden, adviseert LeasePlan. Veel doorsnee automobilisten passen immers hun rij- en tankgedrag aan bij sterk stijgende brandstofprijzen: ze rijden minder niet-noodzakelijke ritten, rijden minder hard en wijken uit naar goedkopere aanbieders. Bij leaserijders met een tankpas is hier echter geen sprake van. 

Mogelijke maatregelen
Voor werkgevers zijn er meerdere maatregelen mogelijk. Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld prijsafspraken maken met een brandstofleverancier, het tanken van duurdere brandstoffen zoals high performance brandstof niet toestaan of werknemers kennis laten maken met ‘het Nieuwe Rijden’, wat doorgaans tot een merkbaar lager verbruik leidt. Een ander goed alternatief is om leaserijders te stimuleren goedkoper te tanken, bij onbemande tankstations en/of buiten de snelwegen. "Op basis van onze ervaring blijkt dat een middelgrote onderneming met een vloot van 50 auto’s momenteel op jaarbasis gemakkelijk 15.000 euro kan besparen door het tank- en rijgedrag van de individuele leaserijder effectief te beïnvloeden," aldus Erik Staat, marketing directeur bij LeasePlan. "Bij grotere ondernemingen gaat het uiteraard om nog veel grotere bedragen." 

Fluctuatie van brandstofprijzen zelf ervaren

De leasemaatschappij onderzocht de afgelopen maanden in een proefproject onder 50 eigen medewerkers de alternatieven om het gedrag van leaserijders te beïnvloeden. Zo analyseerde men onder meer hoe een financiële incentive het meest effectief ingezet kan worden. Uit de pilot blijkt onder meer dat medewerkers veel meer gebruik gingen maken van onbemande tankstations. Het aandeel onbemand tanken steeg van 27 procent naar 50 procent., terwijl de tankingen bij dure snelwegstations sterk daalde: van ruim vijftien procent naar zes procent. "Het gaat erom dat de gebruiker de stijging van de brandstofprijs gaat voelen en daardoor zijn rijgedrag aanpast," aldus Staat. "Een mogelijkheid daartoe is het invoeren van een beloningssysteem voor zuinig rijdende medewerkers, dat gekoppeld kan worden aan zowel tank- als rijgedrag."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.