Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven betalen te veel aan servicekosten

24 januari 2012 - Bedrijven die kantoor- of bedrijfsruimte huren betalen naast de huur ook servicekosten. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven deze afrekeningen te laat ontvangen, de afrekeningen niet transparant zijn en fouten bevatten.

Het loont de moeite dit eens goed uit te zoeken. De te veel betaalde kosten kunnen namelijk over meer jaren worden teruggevorderd. 

Misstanden
Veel problemen zijn terug te voeren op een gebrekkige administratie bij de verhuurder. Ook krijgen huurders facturen voor diensten die volgens de huurovereenkomst niet aan een huurder in rekening mogen worden gebracht. Daarnaast beschikken lang niet alle huurders over tussenmeters in panden met meer huurders, zodat de verdeling van de energiekosten op onjuiste gronden plaats kan vinden. In een pand met horecaondernemingen en huurders van ‘gewone’ kantoorruimte kan de energierekening bijvoorbeeld niet verdeeld worden op basis van in gebruik zijnde vierkante meters. 

Flinke besparing
Servicekosten Consultancy geeft 'onthutsende' voorbeelden. Uit een onderzoek bij een multinational blijkt dat over een periode van vijf jaar 200.000 euro te veel aan servicekosten is betaald. Deze multinational kreeg pas in 2011 een afrekening over de periode 2006-2010! Maar ook bij kleine bedrijven blijken besparingen mogelijk. Een kinderdagverblijf realiseerde een besparing van 20.000 euro op de servicekostenafrekeningen.

Lokkertje
Verhuurders trekken vaak klanten met een laag voorschot aan servicekosten en makelaars kunnen makkelijker panden verhuren als er een laag voorschot voor servicekosten staat vermeld. Dat de kosten in de praktijk veel hoger kunnen uitvallen wordt niet altijd vermeld. Als er geen afspraken in de huurovereenkomst staan over de indexering van de servicekosten, kunnen huurders geconfronteerd worden met stijgingen van servicekosten met 60-100 procent in een paar jaar tijd.
Het loont de moeite de servicekostenafrekeningen zelf goed onder de loep te nemen of door een specialist te laten onderzoeken. Als u gaat verhuizen naar een ander pand is het ook zinvol vooraf de huurovereenkomst te laten doorlichten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.