Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Lonen 2012: werkgever gaat meer betalen

4 januari 2012 - Ondanks dat de VVD lastenverlichting voor werkgevers hoog in het vaandel heeft staan, komen de werkgevers er niet altijd even goed vanaf bij de nieuwe loonberekeningen. Vooral bedrijven met relatief veel werknemers met een bruto maandloon van 2.800 euro of meer moeten dieper in de buidel tasten.

Deze werkgevers gaan een hogere bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (ZWV) betalen. Weliswaar daalt de bijdrage van 7,75 procent naar 7,1 procent, maar de maximale grondslag gaat omhoog van 33.427 euro naar 50.064 euro waardoor de uiteindelijke inkomensafhankelijke bijdrage aan de ZWV van werknemers met hogere inkomens stijgt. Dit kan wel oplopen tot 964 euro per werknemer meer bij een loon van 3.862 euro en hoger per maand. De bijdrage ZWV van werkgevers voor werknemers met een loon tot 2.800 euro per maand neemt af door de verlaging van het bijdragepercentage naar 7,1 procent. 

Sectorpremies stijgen ook
De stijging van de inkomensafhankelijke bijdrage is niet de enige lastenverzwaring waar werkgevers mee worden geconfronteerd. Ook de sectorpremies die werkgevers betalen om de werkloosheidsuitkeringen mede te financieren nemen toe. Deze premie verschilt per branche.
Voor een werkgever in de sector Bouw met 25 werknemers met contracten langer dan een jaar, die een jaarinkomen hebben van 51.000 euro, betekent dit een kostenstijging van 14.680 euro. In 2012 bedragen de werkgeverskosten voor de sectorpremie namelijk 33.167 euro, waar dit in 2011 een bedrag van 18.486 euro was.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.