Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

2 januari 2012 - Nederlandse ondernemers krijgen regelmatig alleen de ‘modelfabrieken’ te zien van hun toeleveranciers in landen als China en Taiwan. Dit zijn de showlocaties van fabrikanten en leveranciers, waar de importeur van harte welkom is en zijn inspecties kan verrichten. Maar hoe waarheidsgetrouw zijn deze?

Hier lijken de arbeidsomstandigheden en het kwaliteitsbeheer dik in orde te zijn. Maar een aanzienlijk deel van de daadwerkelijke productie vindt vaak plaats in een fabriek waar de omstandigheden aanzienlijk minder zijn. Dit blijkt uit gegevens van Marsh Risk Consulting. Jacques Timmers: "Uit ervaringen van onze klanten komt duidelijk naar voren dat ze geregeld worden misleid door alleen die modelfabrieken te zien. Nederlandse ondernemers moeten kritischer zijn. Je kunt best dingen mooi op papier hebben, maar ze moeten ook vaker onaangekondigde inspecties houden, waarbij ze lokale mensen inzetten die zelf weten hoe er gesjoemeld kan worden." 

Realisme en scepsis

Nederlandse ondernemers moeten een gezonde dosis realisme en scepsis hanteren bij de keuze voor een toeleverancier en bij de vraag of kwalitatief en verantwoord produceren eigenlijk wel kan voor de prijs die ze gaan betalen. Zorg er bovendien voor dat de toeleverancier financieel pijn lijdt als hij zich niet aan de afspraken houdt, aldus Timmers. Dubieuze producten komen betrekkelijk vaak op de Europese markt, concludeert Marsh. Alleen al in november zijn er 210 meldingen binnengekomen van gebreken in voedingsmiddelen die bij de groothandel of soms zelfs al in de winkels lagen, zo blijkt uit Europese cijfers. Er was sprake van 195 meldingen van producten die aan de Europese grens zijn tegengehouden. Het betrof veelal voedingsmiddelen uit Azië. India (kruiden), Thailand en Vietnam (beide groenten en vis) namen het leeuwendeel voor hun rekening. 

Vervuilde voedingssupplementen

In Europa is de inspectie op dergelijke producten goed geregeld, stelt Timmers. Maar in de landen van herkomst stellen die controles soms weinig voor. Dit komt voor in de food- en non-foodsectoren. Overigens valt niet altijd de producenten de schuld te geven. "In het verleden is het gebeurd dat balen gedroogde kruiden voor ‘natuurlijke’ voedingssupplementen ernstig vervuild uit China kwamen. De balen bleken onderweg lange tijd in uitlaatgassen van vrachtwagens te hebben gestaan. Als u de risico’s in de hand wilt houden moet u dus ook naar de logistieke kant kijken. Ook dat is onderdeel van uw supply chain."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.