Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
13 december 2011
 

Kinderopvangondernemers verwachten krimp

 
 

Kinderopvangondernemers zijn duidelijk pessimistischer dan vorig jaar. Dat blijkt uit het Sectorrapport Kinderopvang 2011 van het Waarborgfonds Kinderopvang. Bijna 70 procent van het Waarborgfonds-Ondernemerspanel rekent voor 2012 op gemiddeld dertien procent krimp van de sectoromzet.

Bijna 80 procent rekent er ook op dat de eigen omzet zal stagneren of, gemiddeld elf procent, zal dalen. Qua winst verwacht ongeveer de helft volgend jaar gemiddeld 22 procent minder, en ruim 30 procent houdt rekening met winststagnatie. De gemiddelde rentabiliteit in de kinderopvang is in 2010 blijven steken op 2,6 procent en de solvabiliteit bedraagt ruim twintig procent.  

Kwetsbare financiële positie
De financierbaarheid van de kinderopvang is in 2010 vergeleken met 2009 niet wezenlijk veranderd. Ondanks de forse capaciteit- en omzetgroei van de afgelopen jaren, blijft het totaalbeeld van de financiële positie van de kinderopvang er een van kwetsbaarheid. Nieuw is dat de ondernemers relatief pessimistisch zijn over de toekomst, met als belangrijkste reden de marktonzekerheid, die volgens ruim 90 procent van de ondernemers wordt veroorzaakt door het overheidsbeleid. Zij geven het ondernemersklimaat in de kinderopvang voor het eerst een onvoldoende: een 4,8. In 2010 gaven ze nog een 6,2. (De waardering voor het algemene Nederlandse ondernemersklimaat is gedaald van een 6,3 in 2010 naar een 5,6 op dit moment) 

Moties

Het Waarborgfonds benadrukt de potentiële gevolgen van het kabinetsbeleid voor de kinderopvangbedrijven. Vele organisaties zullen genoodzaakt zijn te bezuinigen op kwaliteit of locaties te sluiten. De PvdA en de PVV hebben in dit verband vorige week moties ingediend, om te voorkomen dat Minister Kamp euro 25 miljoen van het garantievermogen van het Waarborgfonds, bestemd voor de kinderopvang, opeist.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken