Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

8 december 2011 - Het nieuwe bedrijvenbeleid van de overheid, dat meer ruimte gaat bieden aan ondernemers en zich gaat richten op negen topsectoren, is bij een kwart van de MKB-ondernemers bekend. Ruim een derde van de MKB-ondernemers vindt zijn eigen sector een topsector, omdat die sector zeer kennisintensief is, van groot economisch belang is en/of veel perspectief biedt.

Dit blijkt onder meer uit ’Ondernemen in Sectoren’: een jaarlijkse publicatie die bestaat uit tien verschillende sectorschetsen en door onderzoeksbureau EIM is samengesteld.

Sectorschetsen
De sectorschetsen bieden naast de visie van MKB-ondernemers op het nieuwe bedrijvenbeleid, gegevens over de structuur, ontwikkeling, bedrijvendynamiek, het innovatievermogen en kortetermijnprognoses van afzet en werkgelegenheid. Ook wordt per sector ingegaan op actuale ontwikkelingen. Er zijn schetsen voor de autosector, bouwnijverheid, detailhandel, groothandel, horeca, metalelektro, transportsector, voedings- en genotmiddelenindustrie, zakelijke dienstverlening en overige dienstverlening. 

Onzekerheid en creativiteit

In veel sectoren is 2010 een hersteljaar geweest en zijn de vooruitzichten voor het komende jaar zeer matig. Invloeden van een afzwakkende economie, het consuminderen, de groei van zaken doen via internet, het op slot zitten van de woningmarkt en schaalvergroting bij de aanbieders, zetten de prijzen en marges onder druk. Nullijnen komen vaker voor dan voorheen. In de komende tijd mag dan ook veel creativiteit van de MKB-ondernemers verwacht worden, in zowel de topsectoren als de niet-topsectoren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.