Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp'er is tevreden

29 november 2011 - Zelfstandige ondernemers zonder personeel zijn, ondanks de huidige economische omstandigheden, over het algemeen zeer tevreden over hun positie. Slechts twaalf procent zou kiezen voor een dienstverband als die optie er zou zijn.

Dat blijkt uit het rapport Zelfbewust een zelfstandige positie. waarin de vierde meting van het zzp-panel is beschreven.  Dit panel is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het onderzoeksprogramma ‘MKB en Ondernemerschap’. De meting wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM en vindt sinds 2009 twee keer per jaar plaats.

Over de omstandigheden waaronder zzp'ers hun werk doen is circa 90 procent van de 2.200 ondervraagden tevreden. Hetzelfde geldt voor slechts 75 procent van de werknemers. Dit komt onder andere omdat zelfstandigen zelf kunnen beslissen hoe ze hun werk indelen en uitvoeren. 

Arbeidsongeschiktheid

Een nadeel van zelfstandig ondernemerschap is dat verzekeringen voor ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid ook zelf geregeld moeten worden. Slechts 38 procent heeft zich verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, voor inkomstenderving ten gevolge van ziekte heeft zelfs maar twintig procent zich verzekerd. Ruim de helft van de zzp'ers reserveert wel geld voor pensioenvoorziening. 

Enige bron van inkomen
Zo’n 95 procent van de zelfstandigen werkt voor meer dan twee verschillende opdrachtgevers. Bijna de helft had in 2010 een omzet tussen de 25.000 en 100.000 euro. Voor bijna driekwart van hen is dat inkomende enige bron van inkomsten. Daarnaast kunnen steeds minder zzp'ers terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. Dit lijkt een gevolg van de economische omstandigheden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.